جعبه بكس و شيوه كار با آن{جلسه دوازدهم}

مقدمه

جعبه بكس مجموعه اى از يك آچار بكس و سرى‌ هاى‌ آن است كه براى باز و بسته كردن پيچ ها در مكان هاى با فضاى كم و محدود به كار مى رود. مثلا در انتهاى يك حفره پيچى وجود دارد كه آچار معمولى قابليت ورود به آن را ندارد ولى بكس ها مى توانند وارد شوند. به ترتيب قطعات موجود در يك جعبه بكس را شرح مى دهيم. در زير نمونه اى از يك جعبه بكس را مشاهده مى‌ كنيد.

قطعات موجود در يك جعبه بكس

اصلى ترين قطعه يك جعبه بكس آچاربكس آن مى باشد كه به دو صورت يافت مى شود:

  1. آچار بكس معمولى
  2. آچار بكس جغجغه اى

تفاوت آنها در اين است كه نوع دوم مجهز به يك جغجغه است و سرعت كار بسيار بالاتر از آچار بكس معمولى است همچنين با آچار بكس جغجغهاى نيروى بيشترى‌ به پيچ يا مهره وارد مى شود. نام اصلى اين قطعه Ratcheting socket wrench است و به اختصار Ratchet Wrench ناميده مى شود. آچار بكس را در شكل زير مشاهده مى كنيد:

قطعه دوم تشكيل دهنده جعبه بكس، ساكت ها هستند. اصولا ساكت(Socket) به هر قطعه اى گفته مى شود كه توسط يك شيار يا سوراخ درون قطعه اى ديگر جا مى رود مثلا اگر بالاى يك جسم مربعى شكل را سوراخ كنيد و در يك اهرم ديگر جا بزنيد به صورت ساكتى‌ جا مى رود. پس در هر جاى صنعت با اين اصطلاح برخورد كرديد به اين معنى است و در اينجا نيز ساكت ها يك سوراخ بر روى خود دارند كه بر روى آچار بكس جا مى رود و كار را انجام مى دهد. مجموعه آنها را Socket set مى نامند. البته در ايران اين ساكت ها را با نام سَرى بُكس مى شناسند.  مثلا مى گويند سَرى بُكس 16 نوع… را لازم دارم! 

 

در شكل زير نيز اين قطعات را درون جعبه بكس مشاهده مى كنيد:

اجزاى جعبه بكس

نكته ديگر اينكه ساكت هاى موجود در جعبه بكس از دو نوع تشكيل شده اند:

  1. ساكت هاى معمولى(Regular sockets) يا ساكت هاى استاندارد (Standard sockets)
  2. ساكت هاى عميق(Deep sockets)
    در زير اين دو نوع ساكت نشان داده شده است و تنها تفاوتشان نيز در ميزان ارتفاع آنها مى باشد.

انواع ساكت جعبه بكس

هنگامى كه يك جعبه بكس مى خريد حتما به اين نكته دقت كنيد كه هر دو نوع ساكت را داشته باشد تا براى مواقعى كه نياز به عمق زياد داريد و ساكت مى بايست در يك عمق بيشترى فرو رود با مشكل مواجه نشويد. مخصوصا كسانى كه تعميرات اتومبيل دارند با ساكت هاى عميق بيشتر كار دارند.

كاربرد جعبه بكس در ماشين

در مواقعى كه عمق مورد نظر از حد خاصى بالاتر مى رود و حتى با ساكت هاى‌عميق نيز نمى توان به آن دسترسى داشت مى بايست از يك رابط استفاده كنيد كه معمولا در جعبه بكس هاى با كيفيت تر قرار داده مى شود.

كاربرد جعبه بكس

در كنار موارد بالا مى بايست به اين نكته نيز دقت كنيد كه جعبه بكسى انتخاب كنيد كه ساكت هاى آن از نوع دوازده گوش باشند زيرا مى توانند نيروى بيشترى را نسبت به نوع شش گوش خود تحمل كنند. يك مهره شش گوش را هم مى توان با استفاده از ساكت هاى شش گوش باز نمود و هم مى توان با استفاده از ساكت هاى دوازده گوش باز نمود ولى بايد دقت نمود كه ساكت هاى دوازده گوش تحمل نيروى بالاترى نسبت به شش گوش دارند.

سرى بكس

انواع آچار بكس جغجغه اى

آچار بكس هاى جغجغه اى كه در جعبه هاى بكس مشاهده مى كنيد معمولا به سه صورت زير است:

  1.  آچار بكس معمولى
  2. آچار بكس ديجيتال
  3. آچار بكس با سر خم شونده
    آچار بكس جغجغه اى معمولى به صورت ساده مى باشد و در زير مشاهده مى كنيد:
    آچار بكس معمولى
    نوع دوم آچار بكس جغجغه اى آچار بكس ديجيتال مى باشد. در مواقعى كه نياز به محاسبه ميزان تورك اعمالى مى باشد حتما مى بايست از آچار بوكس هاى ديجيتال استفاده نمود. البته بجز نوع ديجيتال نوع عقربه اى نيز موجود است كه كار كردن با آن سخت است. در شكل زير يك آچار بكس ديجيتال را مشاهده مى كنيد.

آچار بكس و جعبه بكس

عدد نشان داده شده بر روى صفحه نمايش آنها بر حسب نيوتن در متر است كه در شكل زير نيز مشاهده مى كنيد:

آچار بكس ديجيتال

همچنين آچار بكس جغجغه اى را در انواعى با سر قابل تنظيم براى نواحى بسيار محدود نيز مى توانيد استفاده كنيد اين آچار را با نام Ratchet wrench flex-head مى شناسند. كه در شكل زير مشاهده مى كنيد. 

انواع آچار بكس

البته معمولا درون جعبه بكس هاى خوب يك سرى ديگر نيز قرار مى دهند كه انعطاف پذير است و به خوبى مى تواند در فضاهاى‌ محدود جانمائى كند. در شكل زير اين نوع سرى نشان داده شده است كه مى توانيد هنگام خريد جعبه بكس اين نكته را مد نظر قرار دهيد.

آچار بكس

ابعاد آچار بكس

قبل از خريد آچار بكس مى بايست به اين نكته توجه كنيد كه با چه سايزى سر و كار داريد زيرا بر حسب نيازتان و نوع كار مى بايست آچار بكس مناسب با ابعاد لازم را انتخاب كنيد. براى كارهاى معمولى به طور معمول از سه سايز 1/4 و 1/2 و 3/4 استفاده مى شود و براى سايزهاى بزرگتر اين ابعاد افزايش مى يابد. هنگامى كه بيان مى كنيم يك آچار بكس سايز 1/4 است منظورمان ابعاد مربوط به برآمدگى روى سر جلويى آچار بكس مى باشد كه در شكل زير نشان داده شده است:

آچار بكس

كار با آچار بكس

آچار بكس مشابه همان آچارهاى جغجغه اى مى باشد با اين تفاوت كه در قسمت جلوى آن يك برآمدگى مخصوص قرارگرفتن در ساكت ها دارد و با اتصال شدن به آن كار را انجام مى دهد. در شكل زير اين برآمدگى روى سر جلوى آن را مشاهده مى كنيد.

ابتدا سايز پيچ يا مهره اى كه قرار است با آچار بكس باز كنيم را تعيين مى كنيم سپس ساكت مورد نظر را بر روى پيچ يا مهره قرار مى دهيم و در نهايت آچار بكس را بر روى ساكت قرار مى دهيم. و مى چرخانيم تا پيچ يا مهره باز شود. البته مى توانستيم همانند شكل زير از ابتدا ساكت را بر روى‌آچار بكس قرار داده و سپس آن را بر روى مهره يا پيچ قرار دهيم و شروع به كار كنيم ولى در كارهاى با ابعاد بالا نمى توان مستقيما اينكار را انجام داد و ابتدا بايد ساكت را بر روى پيچ يا مهره قرار دهيد و سپس آچار بكس را در درون ساكت قرار دهيد.

جعبه بكس

در زير نيز نحوه باز كردن يك پيچ با آچار بكس نشان داده شده است:

كار با جعبه بكس

اين جلسه نيز به پايان رسيد. براى اطلاع از مطالبى كه در آينده منتشر مى شوند و يا مطالبى كه صرفا در كانال منتشر مى شوند مى توانيد ما را در کانال تلگرام و یا اینستاگراممون دنبال کنید.

 

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

1 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام من جلوبندی ساز هستم و تجربه و عقل ثابت میکنه که بکس های شش پر تحمل فشار بیشتری دارند «به دلیل کلفت تر بودن حاشیه سری بکس» همچنین احتمال رد کردن پیچ در این سری ها بسیار پایینه در صورتی که بکس های دوازده پر به دلیل سطح تماس کم با سر پیچ احتمال رد کردن زیادی دارند توی شغل تعمیرات هم یک پیچ که سرش خراب بشه و دندش هم که گیرپاچ باشه وقت استاد کار خیلی میگیره

دیدگاهتان را بنویسید