آموزش تراشكارى{جلسه اول}

مقدمه

به عمليات شكل دهى اجسام فلزى و غيرفلزى با استفاده از دستگاههاى تراش، تراشكارى مى گويند. تراشكارى بدين صورت است كه جسم مورد نظر دوران داده مى شود و سپس با استفاده از يك ابزار برنده كه جنس آن سخت تر از جسم در حال چرخش مى باشد سطوح قطعه كار را تراش مى دهد. در شكل زير يك دستگاه تراش(Lathe machine) را مشاهده مي كنيد. 

دستگاه تراش تبريز

انواع روش های تراشکاری

تراشکاری می تواند به دو صورت باشد:

  1. دستی(manual): در این روش اپراتور به صورت دایمی در کنار دستگاه است و بر روی فرایند تراش نظارت دارد. شکل بالا یک دستگاه تراش دستی است که نیازمند حضور دایمی اپراتور است.
  2. اتومات(automatic): در این روش با استفاده از کامپیوتر داده ها را بر روی چند محور پیاده سازی میکنند و دستگاه تراش با استفاده از داده های ارسالی کار تراش را انجام می دهد. رایج ترین دستگاه اتومات تراشکاری CNC می باشد که مخفف Computer Numerical Control می باشد. در شکل زیر یک دستگاه تراش CNC را مشاهده می کنید:

سی ان سی

برای تراشکاری یک قطعه کافی است که آن را ابتدا درون سه نظام یا چهار نظام دستگاه قرار دهیم و س‍پس با ابزار برنده ای آن را تراش دهیم.

عملیات ماشین کاری

عملیات تراشکاری

با استفاده از ماشین تراش کارهای مختلفی می توان انجام داد:

عملیات مختلف با دستگاه تراش

  1. روتراشی: براده برداری از سطح خارجی قطعات را روتراشی می نامند. روتراشی شامل دو مرحله است که در مرحله اول با استفاده از خشن کاری قطر قطعه کار را به قطر نهایی نزدیک می کنیم(دور کم و بار زیاد) و در مرحله دوم که پرداخت کاری می باشد با استفاده از بار کم و دور زیاد قطعه را با تلرانس تعیین شده در اندازه نهایی تراش می دهیم. شکل بالا مربوط به عملیات روتراشی می باشد.
  2. کف تراشی یا پیشانی تراشی یا فیس تراشی: تراشیدن پیشانی قطعات را کف تراشی می نامند. معمولا به منظور سیقل شدن پیشانی قطعه کار و دقت در انجام کار و عملیات مرغک زنی قبل از انجام هر کاری پیشانی قطعات را تراش می دهند تا سیقل شود.
  3. مخروط تراشی
  4. کانتورتراشی: در عملیات کانتور تراشی با استفاده از دستگاه تراش سطوح منحنی شکلی بر روی قطعه کار ایجاد می شود.
  5. فرم تراشی: در فرم تراشی با استفاده از یک ابزار از پیش ساخته شده شکل خاصی را بر روی قطعه کار ایجاد می کنیم.
  6. پخ زنی
  7. شیار زنی: ایجاد شیار بر روی قطعه کار را شیار زنی می نامند. این کار با قلم مخصوص شیار زنی انجام می شود.
  8. رزوه تراشی: ایجاد رزوه بر روی سطح قطعه کار را رزوه تراشی می نامند.
  9. داخل تراشی یا بورینگ: تراشیدن سطح داخلی قطعه کار و خالی کردن آن را داخل تراشی می نامند. این کار با استفاده از قلم مخصوص داخل تراشی انجام می دهند.
  10. سوراخکاری یا دریل زنی
  11. برقو زنی یا Reaming
  12. برشکاری یا Parting off: برش قسمتی از قطعه کار با استفاده از قلم شیار زنی و جدا کردن کامل آن را برشکاری می نامند.

 

براى اطلاع از مطالبى كه در آينده منتشر مى شوند و يا مطالبى كه صرفا در كانال منتشر مى شوند مى توانيد ما را در کانال تلگرام و یا اینستاگراممون دنبال کنید.

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید