اسپيدكنترل و بردهای تقسيم ولتاژ {جلسه هجدهم}
اسپيدكنترل
در این جلسه قصد داریم راجع به اسپيدكنترل و نحول اتصال اون در کوادكوپتر توضیحات کاملی رو ارایه بدیم.
کاربران محترم، خواندن این جلسه اسپيدكنترل بدون انجام تمرینات آن و گام به گام پیش رفتن با درس كافى نمى باشد. لطفا تمرين هاى آخر جلسه به همراه لينك هاى ارسال شده را به دقت مطالعه كنيد تا به درك كامل و عميقى از مطالبى كه در ادامه مى آيد برسيد.
اسپيدكنترل ها بر حسب نوع آنها محل قرارگيرى متفاوتى بر روى فريم دارند.چنانچه اسپيدكنترلرها به صورت تكى باشند معمولا بر روى بازوهاى كوادروتور قرار مى گيرند و اگر به صورت چهارتايى باشند در قسمت مركزى فريم كواد قرار مى گيرند.
Electronic Speed Control
ESC مخفف Electronic Speed Control می باشد و به معنای کنترل سرعت به صورت الکترونیکی است. به بیان ساده اسپید کنترل همان درایورهای موتور براشلس هستند و کار این درایورها نیز این است که جریان را از باتری گرفته و به صورت الکترونیکی به موتورها تغذیه می کنند. نحوه کار بدین صورت است که ما تعداد شش عدد ماسفت را در درون یک اسپیدکنترل جایگذاری کردیم و این شش ماسفت با باز و بسته کردن مسیر جریان تغذیه موتور براشلس را تامین می کنند. برای جزئیات بیشتر می توانید از جلسات کموتاسیون موتور براشلس استفاده کنید:
[post_shop]
اسپیدکنترلرها بر دو نوع اند:
1- اسپیدکنترلرهای ساده
2-اسپیدکنترلرهای برنامه پذیر
در اسپیدکنترلر های ساده همه چی ثابته و نیازی به برنامه ریزی نداره و کارکردن باهاش خیلی راحته. ولی در اسپیدکنترلرهای برنامه پذیر همه چی متغیره و پارامترهایی مثل ولتاژ، جهت چرخش، شتاب و… قابل تنظیمه و شما با استفاده از یک پروگرامر مقادیر دلخواهتون رو بر روی اون پروگرام می کنید.
در این جلسه ما فقط روی اسپید کنترلرهای ساده بحث میکنیم.
در شکل زیر یک اسپیدکنترلر ساخت شرکت EMAX را ملاحظه می کنید:
طبقه بندي اسپيدكنترل
طبقه بندی اسپیدکنترلرها بر اساس حداکثرجریانی است که می توانند تحمل کنند مثلا20 آمپر یا 25 آمپر. قطعا هرچه این آمپر بالاتر بره اسپیدکنترلر بزرگتر و سنگین تری خواهید داشت. در شکل بالا می بینید که روی آن نوشته شده 20A یعنی اینکه حداکثر جریانی که می تواند تحمل کند 20 آمپر است.
نکته: هنگام انتخاب اسپیدکنترل حتما باید جریان قابل تحمل آن حداقل 5 تا 10 آمپر بیشتر از حداکثر جریان موتور باشد.
BEC در اسپيدكنترل
بر روی هر اسپیدکنترل یک BEC نوشته می شود این عبارت مخفف Battery Eliminator Circuit است. حالا BEC چیه؟؟ ترجمه عبارت انگلیسیش که میشه “مدار حذف باتری” که مفهومش اینه که اگر این مدار نبود شما مجبور بودید به جای استفاده از یک باتری از چندتا باتری استفاده کنید. فرض کنید یک باتری داریم که ولتاژ 12ولت و 20 آمپر رو میتونه تامین کنه و بده به موتورهای براشلس تابچرخن. به نظرتون ما میتونیم از این ولتاژ و آمپر برای فلایت کنترلرمون و یا خود اسپیدکنترل استفاده کنیم؟
قطعا جواب منفیه چون جریانی که میکرو و قطعات اطرافش نیاز دارن خیلی کمتره. پس میایم و با استفاده از یک رگولاتور مداری طراحی میکنیم که ولتاژ مثلا5ولت و 2 آمپر رو برامون تامین کنه و بده به فلایت کنترل و اسپیدکنترل. البته بجای اینکار میتونستید از چندتا باتری استفاده کنید مثلا از یک باتری 5ولت و 2آمپر برای برد اصلی و از یک باتری دیگر برای اسپید و از یک باتری دیگر برای…که مسلما نه جای کافی وجود داشت و وزن ربات هم زیاد میشد. بخاطر همین از رگولاتورهای مختلف استفاده میکنن که این همه دردسر نکشیم.
دقت کنید درصورتی که فلایت کنترل و اسپید کنترل رو خودتون طراحی میکنید حتما BEC مربوط به اسپیدکنترلتون با ولتاژ و جریان فلایت کنترلتون همخوانی داشته باشه.
پایه های مربوط به این اسپید کنترل هر کدام به جای خاصی وصل میشود که در شکل زیر نشان داده شده است. در شکل زیر برخلاف شکل بالایی تمامی محل های اتصال لحیم شده اند.
سه تا پایه ای که در شکل نوشتیم به سمت موتور براشلس را به هرطریقی خواستید میتوانید وصل کنید و در صورتی که جای دو تا از آنها را عوض کنید موتور برعکس می چرخد. پس برای عوض کردن جهت چرخش موتور کافیه جای دو تا از این سیم ها رو عوض کنید. دوتا پایه ای که در شکل نوشتیم به باتری وصل میشه رو به برد توزیع ولتاژ وصل کنید و با توجه به اینکه چهار عدد اسپید کنترل دارید برد تقسیم ولتاژ شما هم باید دارای چهار محل تغذیه برای اسپیدکنترل باشد مسلما اگر یک هگزاروتور داشتید باید از یک برد تقسیم ولتاژ که داری شش مکان توزیع ولتاژ بود استفاده می کردید.
برد تقسيم ولتاژ
در زیر یک برد تقسیم ولتاژ که دارای 8 خروجی است و برای هگزاروتور نيز مناسب است را مشاهده می کنید.
دقت کنید که بردهای تقسيم ولتاژ را طوری لحیم کنید که با کانکتورهای باتری و اسپیدكنترل همخوانى داشته باشد. مثلا اگر گلدکانکتور استفاده می کنید روی برد هم گلدکانکتور لحیم کنید و اگر T کانکتور استفاده میکنید روی برد هم T کانکتور استفاده کنید.
در بعضی از بردهای تقسیم ولتاژ پیشرفته تر خروجی های ولتاژ متفاوتی برای استفاده های همچون FPV یا LED و…بر روی برد قرار داده می شود که البته قبلا با نام BEC این خروجی ها را میشناسیم. شکل زیر به طور واضح گویای این مطلب است.
در صورتی که نخواهیم از کانکتورهای اتصال استفاده کنیم اسپيدكنترل را به طور مستقیم روی برد لحیم می کنیم که البته اینکار توصیه نمی شود چون ممکن است یکی از اسپیدها بسوزد و باید دوباره لحیم ها را باز کنیم و…که مشکلات خاص خودش را دارد. برای چنین بردهای تقسیم ولتاژی که مکان مناسبی جهت لحیم کاری کانکتور روی برد ندارند پیشنهاد میشود از چند سیم که به انتهای آنها کانکتور متصل است را روی برد لحیم کنید و سپس اسپيدكنترل را به کانکتورها متصل کنید.
اسپيدكنترل چهارتايي
بعضی از اسپيدكنترل ها ترکیبی از 4 تا اسپیدکنترل هستند و همه رو یکجا جمع کردند که مزایا و معایب خاص خودش رو داره. توصیه می کنیم اگر می خواهید از این نوع بخرید حتما جنس خوب بخرید که اگر یکی از اسپیدها سوخت دیگه نمیشه ازش استفاده کرد و سه تایی که نسوخته هم بلا استفاده میمونه. در شکل زیر اینگونه اسپيدكنترل ها را مشاهده می کنید.
روی هر اسپيدكنترل باتری مناسب با آن ذکر می شود مثلا در شکل بالا نوشته شده است که باتری 2 یا 4 سلولی Li-Po مناسب آن است.
شکل زیر هم استفاده از این اسپیدکنترل بعد از نصب را نشان می دهد.
در اسپيدكنترل هاي آمپر بالا از يك فن به همراه هيت سينك استفاده مي شود تا دفع حرارتي سريع تر صورت گيرد. نكته ديگري كه مي توانيد هنگام نصب اسپيدكنترل به آن دقت كنيد اين است كه محل نصب آن طوري باشد كه در زير جريان هواي توليد شده توسط ملخ ها قرار گيرد تا به راحتي اسپيدكنترل را خنك كند.
ممکنه اسپیدکنترل شما داری BEC نباشه در اینصورت شما می توانید از UBEC استفاده کنید مخفف Universal Battery Eliminator Circuit می باشد. حتی اگر اسپيدكنترل BEC داشت باز هم می تونید از UBEC استفاده کنید.
[/post_shop]
برای خرید اسپیدکنترل می توانید از لینک های زیر استفاده کنید: برای دریافت آخرین مطالب سایت و همچنین مطالب منحصر به فرد دیگر که در سایت منتشر نمی شوند میتوانید در کانال تلگرام ما عضو شوید و یا در اینستاگرام ما را فالوو کنید:
57 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام جناب قاسمی.من میخواستم موتورهای کوادکوپتر syma x8hw رو که باتری دو سل 2000 میلی امپر داره رو براشلس کنم 3 تا سوال داشتم .1.کدوم یکی از این دو موتوری که دارم مصرف ولتاژ کمتری نیاز داره یعنی با کدومشون باتری دیرتر تخلیه میشه و اساسا کدوم مورد بهتره وچرا؟ (2212- 930kv – 13t )یا ( 2212 – 2450kv – 5t ) هر دو موتور مارک e maxبا باتری 2 سل هم نوشته کار میکنند با اسپید کنترل 40a سایت افتاب رایانه .تراست شون هم نوشته از 400 به بالاست.و وزن کواد با باتری و دوربینش به 700 گرم هم نمیرسه یعنی تراست 200 هم برام زیاده 2.اگه موتورهارو با توجه به انتخاب شمابراشلس کنم زمان پرواز کمتر میشه یا بیشتر ومقدارش حدودا چند دقیقه هست و رابطه مصرف ولتاژ در شرایط مساوی در موتورهای براشلس چگونه است. 3.شکل هر دو موتور عین هم هست با قطر شافت 3.17 mm ایا میتونم از ملخهای خود کواد کوپترم براشون استفاده کنم اگه لازم باشه سوراخهای ملخها رو بزرگتر کنم مشکلی ندارم واساسا چه ملخی برای موتور انتخابیتون پیشنهاد میکنید هر چند ترجیح میدم از ملخهای خود کوادم استفاده کنم واگر شما بگید شدنیه همینکارو میکنم ضمنا فیلمی از تعویض موتور کوادی شبیه کواد خودم وموتورهای براشلسی شبیه به موتورهای قید شده دیدم البته اصلا مشخصات موتوراشو ندیدم خلاصه وقتی از زمین بلند میشد شروع به لرزش میکرد فکر میکنین ممکنه منم عوض کنم همینطور بشه البته خیلی فیلمها رو هم دیدم عالی پرواز میکردن.ممنون از وقتی که به من میدید وممنون از سایت مفیدتون
سلام و عرض ادب
در مورد مواردی که بیان نمودید چند نکته را خدمتتان عرض می نمایم:
1- به دلیل اینکه وزن کواد شما 700 گرم هست و در حال حاضر نیز کواد به خوبی کار میکنه نیازی به تعویض آنها نیست.
2- برای اینکه بدانیم آیا باتری شما مناسب کار با موتورهای ذکر شده است می بایست ضریب تخلیه باتری نیز ذکر کنید زیرا موتورهایی که ذکر کردید به مراتب جریان بیشتری نسبت به موتورهای خودتان مصرف می کند.
3- هرگز قطر داخلی ملخ های تجاری را افزایش ندهید زیرا این ملخ ها مخصوص کواد شما ساخته شده است و اگر ضخامت جداره های هاب ملخ از حد خاصی نازک تر شود ممکن است در دورهای بالا دچار ترک و شکستگی شود و باعث آسیب به افراد شود. ایمنی ملخ بسیار مهم می باشد.
4- یکی از موتورهای شما که دارای Kv معادل 2450 است دور موتور بالایی دارد و نمی توان با هر ملخی به کار برد زیرا ملخ ها دارای یک ظرفیتی می باشند که اگر بیشتر از آن چرخیده شوند آسیب می بینند بنابراین استفاده از این موتور به همراه ملخ های تجاری پلاستیکی نیاز به تحقیق بیشتر دارد.
با آرزوی موفقیت
سلام جناب قاسمی اسپید کنترل و سیم باری رو به برد توزیع برق نصب کردم چراغای برد روشن شد ویه صدای بوق امد ایا ممکن اتصالی بوجود امده باشه؟
سلام
اطلاعات را به صورت كاملتر ارسال كنيد و ترجيحا يك عكس از اتصال بردهايتان ارسال كنيد.
سلام اقای قاسمی به دلیل توصیه فروشنده موتورو عوض کردم؛
بسته T-MOTOR AIR GEAR 350 که شامل:
-چهار عدد موتور T-Motor 2213
– چهار عدد اسپید کنترل Air 20A
– دو جفت ملخ 4.5*9.5
– رادیو کنترلRadioLink AT9S باگیرندهMini R9DS
-فلایت کنترلmini APM3.1
-برد توزیع برق با کانکتور MATEK XT60 W/BEC 5V12V
-باتری سه سل ACE 3300MAH 25C 11.1V 3S1P – 2017-MA
به نظرتون ترکیب خوبی هستن؟
و فکر میکنین این موتور با این قطعات بهتر جواب میده یا موتور براشلس مدل E-MAX GT 2215-09 و ملخ11*4.7
سلام جناب احمد زاده
تركيب اولي كه انتخاب كرده ايد تركيب مناسبي مي باشد.
سلام خیلی ممنون از توجه واطلاعات مفیدتون.به نظرتون رادیو کنترلRadioLink AT9S باگیرندهMini R9DSوفلایت کنترلmini APM3.1 واسپید کنترل
T-MOTOR AIR20A و موتور براشلس مدل E-MAX GT 2218-09 و ملخ ۱۲اینچی ترکیب خوبی هستن؟
سلام مجدد
لطفا اطلاعات باتري را نيز ارسال كنيد.