IOT به زبان کاملا ساده
مقدمه
سلام و عرض ادب خدمت تمامی دوستان. توی این جلسه میخوایم در مورد IOT صحبت کنیم. این که IOT دقیقا یعنی چی؟ به زبان خیلی خیلی ساده میخوایم اون رو بیان کنیم .پس با ما همراه باشید:
قفل های هوشمند، ترموستات هوشمند، ماشین هوشمند و کلی چیز هوشمند دیگه که احتمالا شما این روزها زیاد ازش میشنوید و احتمالا هم در آینده زیاد ازش خواهید شنید. اما اینا واقعا چی هستند و چی باعث میشه که اینا هوشمند بشن.
همه این قطعات، قسمنی از یه دسته جدید از وسایل هستند که این دسته با نام IOT که مخفف Internet of things هست شناخته میشه.Internet of things ترجمه اش میشه اینترنت اشیا که البته صحیح تر هست بگیم اینترنت چیزها.
به زبان خیلی ساده IOT اشاره میکنه به این که دستگاه های ما خودشون به اینترنت وصل میشن و با همدیگه هم در ارتباط هستند و هدفش هم اینه که کاربرانی باهوش تر وجود داشته باشه. مثلا دیگه کسی یادش نره هر روز صبح شیر بخوره . یخچال برمیگرده بهش میگه “شیر یادت نره بخوی”. البته این یه نمونه خیلی ساده بود و این ابزار تجربه های کاربردی تری رو در اختیار کاربر قرار میدهد. مثالی از اینترنت چیزها برخی ازقفل درب هایی است که داره تولید میشه.
مشابه تکنولوژی های جدید، IOT هم میتونه برای مصرف کننده ها هم خیلی گیج کننده باشه و هم خیلی تهدید آمیز. به خصوص وقتی که بحث استاندارد سازی و امنیت و حریم خصوصی مطرح باشه و شرکت ها هر کدوم یکی پس از دیگری توی این تکنولوژِی جدید بخوان پیشرفت کنن. قطعا ترسناکه که اشیا داخل خونه حریم خصوصی رو رعایت نکنن و اطلاعات شخصی آدم رو بدن به یه شرکت سازنده. به خاطر همین باید توضیح بدیم که این دستگاه ها و چیزها چگونه کار میکنند و در دنیای واقعی چگونه استفاده میشن و این که برخی از مسایل و مشکلاتی که در رابطه با این دسته از محصولات مطرح میشه چیه.
بحثمون هم حول محصولات چندین شرکت مهم که یه سری از محصولاتش از این تکنولوژی استفاده میکنن میچرخه شرکت های مثل Apple ، Treadgroup ، Consortium و ...
IOT دقیقا چیه؟
اگه بخوایم یه خورده دقیقه در این باره بحث کنیم باید اینطوری اون رو تعریف کنیم: یه سری از اشیا بدون جان که قابلیت اتصال بی سیم دارند. پس میتونن تحت نظارت قرار بگیرن، کنترل بشن و همچنین با استفاده از application های موبایل وصل بشن به اینترنت.
وسایل و ابزارهای زیادی هستند که این تکنولوژی رو ساپورت میکنن. از وسایل پوشیدنی تا لامپ ها و لوازم خانگی ها( مثل قهوه سازها و ماشین لباسشویی و یا حتی ماشین شما) به عبارت دیگه هر ابزار و لوازمی میتونه از این تکنولوژی استفاده کنه. IOT میتونه در مراکز درمانی ، داروخانه ها و حتی سیستم های حمل و نقل هم استفاده بشه.
نمونه ای از کاربردهای IOT در زندگی روزمره
یکی از بهترین مثال های در این زمینه ترموستات هایی هستند که این ترموستات ها به Wi-Fi متصل میشن و به شما این اجازه رو میدن که به صورت بی سیم دما رو با موبایل خودتون کنترل کنید همچنین یه الگوی رفتاری از شما بدست میارن تا خودشون یه برنامه ای برای تنظیم دما اتاق به صورت خودکار داشته باشن. یکی از مزایای خیلی خوب این سیستم اینه که شما خرج کمتری میخواید بکنید تا بتونید شرایط هوای اتاقتون رو به صورت بی سیم کنترل کنید. وقتی که شما میرید به رخت خواب برای شما دمای اتاق رو به صورت اتوماتیک تنظیم میکنه.
یه سری شرکت های دیگه مثل Samsung و Smarthings یه سری سنسورهای جدید و کیت های هوشمندسازی خانه پیشنهاد دادن که شما رو قادر میسازن تا یه سری از موارد رو کنترل کنید مثلا تعداد رفت و امدها به خونه شما یا مثلا نشت آب رو توی خونه به شما اطلاع بدن.
وسایل و ابزارهایی که از IOT استفاده میکنن هر روز تعدادشون بیشتر میشه و البته پیچیده تر هم میشن. اگه بخوایم یه خورده هم رویایی فک کنیم اینه که میتونن تناسب اندام شما رو کنترل کنن. مثلا اگه زیاد میخوابید به شما هشدار بدن یا موقعی زیاد تلویزیون دیدید اون رو خاموش کنن و بگن پاشو برو یه کار دیگه بکن 🙂
یا مثلا وقتی دارید توی جاده رانندگی میکنید یه سری نقشه ها رو در حافظه خودشون ضبظ کنن و دفعه بعد که میرید بهتون بهترین مسیر ممکن رو بگن و بگن که از کدوم مسیر شما دیرتر میرسید.
در مقیاس بزرگتر میتونه در شهرها استفاده بشه تا اطلاع رسانی کنه که مثلا الان چند تا پارکینگ خالی وجود داره، وضعیت آب و هوا و ترافیک به چه شکله.
IOT چگونه کار میکند؟
نمیخوایم خیلی فنی در این مورد بحث کنیم و فقط به ذکر یه سری مسایل اصلی و کلی کفایت میکنیم.
با استفاده از اینترنت و تکنولوژی های بی سیم، این ابزارها میتونن به اینترنت و به یکدیگه وصل بشن. البته این تکنولوژی اتصال دستگاه ها به یکدیگر فقط به wifi محدود نمیشه و ابزارهای مختلف میتونن از تکنولوژی های مختلفی مثل NFC ، RFID ، Blutooth به هم وصل بشن. حتی با تکنولوژی هایی که ما هنوز اسمشون رو هم زیاد نشنیدیم مثل ZigBee ، Z-Wave ، 6LoWPAN
دستگاه هایی که IOT رو ساپورت میکنن حالا چه سنسور حرکت باشه، چه قفل های در و چه لامپ های حبابی بعضی وقتا به یه هاب مرکزی متصل هستن که بهشون اجازه میده به همدیگه هم وصل باشن.
در نهایت هم یه سرویس ابری وجود داره که داده ها رو جمع آوری و آنالیز میکنه و مردم میتونن با گوشی های موبایلشون ببینن که چه اتفاقی افتاده.
چه شرکت هایی دارن روی IOT کار میکنن؟
بهتره بگیم چه شرکت هایی روی IOT کار نمیکنن. همه شرکت های بزرگ از جمله Apple ، LG ، Samsung ، Google ، Philips دارن روی این تکنولوژی کار میکنن. شرکت های کوچیک هم دارن روی این تکنولوژی کار میکنن. گروه Gartner predicts پیش بینی کرده که تا سال 2020، حدود 25 بیلیون دستگاه از این تکنولوژی استفاده میکنن.
آیا دستگاه های IOT میتونن با یکدیگر صحبت کنن؟
جواب به این سوال یه خورده پیچیده است. چون شرکت های مختلف روی محصولات مختلف و تکنولوژی و پلتفرم های مختلف کار میکنن اگه این اتفاق بیفته یه شاهکار خیلی بزرگه و فعلا به نظر نمیرسه این اتفاق رخ بده.
چندین گروه دارن روی یه استاندارد کار میکنن که اجازه بده دستگاه های مختلف با هم قابلیت همکاری داشته باشن. شرکت هایی مثل , AllSeen Alliance Panasonic ، Microsoft ، Sony از این دسته شرکت ها هستند , OIC هم روی این موضوع کار میکنه و شرکت هایی مثل Intel , LG و HP و Cisco هم از اون حمایت میکنند.
اگر چه هدف نهایی همه اونا یکسانه ولی یه سری مشکلات هم این وسط وجود داره. مثلا OIC میگه که AllSeen Alliance به اندازه کافی در زمینه امنیت و حفظ مالکیت معنوی خوب عمل نمیکنه. از اون ور AllSeen Alliance میگه که این موضوعات برای بیشتر از 110 عضو مشکلی نیست.
در نهایت معلوم نیست که این جنگ چطور قراره به پایان برسه ولی خیلی ها به این باور دارند که در پایان 3 تا 4 تا استاندارد طراحی میشه.
ضمنا شرکت Smarthings گفته که یه Hub مرکزی باشه و همه تکنولوژیهای بی سیم هم ساپورت کنه که موقعی کاربران با مشکلی مواجه شدند به اون مراجعه کنند.
آیا باید در مورد امنیت و حریم شخصی خودمون نگران باشیم؟
مقدار زیادی دیتا که این دستگاه ها جمع میکنن باعث شده تا همه در مورد این دستگاه ها مقداری نگرانی داشته داشته باشن که ممکنه این اطلاعات به دست آدم های نامناسب بیفته و اونا هم از این اطلاعات سواستفاده کنن. افزایش تعداد access point ها هم به این شایعات بیشتر دامن میزنه.
کمیسیون تجارت فدرال(FTC) هم از این موضوع ابراز نگرانی کرده و پیشنهاد کرده که شرکت های سازنده یه سری اقدامات احتیاطی انجام بدن تا از درز اطلاعات مشتریانشون خودداری بشه. اگر چه FTC قدرت اجرای مقررات رو نداره و معلوم نیست که چند تا شرکت به نصیحتش گوش بدن.
البته همه شرکت هایی که ازشون صحبت کردیم میگن که امنیت و حریم خصوصی کاربر از همه چی براشون مهمتره. برای مثال Apple درخواست کرده که شرکت هایی که روی IOT کارمیکنن، محصولاتی رو برای پلتفرم های خانگی توسعه بدن که شامل رمزگذاری، احراز هویت و سیاست حفظ حریم خصوصی باشه. این شرکت همچنین اعلام کرده که به هیچ عنوان اطلاعات مربوط به کاربرانش رو جمع نمیکنه.
آیا الان زمان مناسبی برای خرید دستگاه های IOT هست ؟
وقتی ایده ی IOT در سراسر دنیا مطرح شد خیلی سریع وارد فضای مشتری شد. اگه میخواید که یه محصول از این دسته بخرید اول حتما قبلا یه سرچ کنید درباره اونا و از یه شرکتی که بهش اعتماد دارید اون محصول رو بخرید و مطمین بشید که این دستگاه میتونه مشکلی رو از شما حل کنه و یهو خیلی خودجوش به خاطر این که ازش خوشتون میاد نخرید. همچنین مطمین باشید که بچه های شما از آسیب های ناشی از این دستگاه مثل امواج wifi در امان هستند.
خوب دوستان. این جلسه هم به پایان رسید. مثل همیشه اگه دوست دارید از جدیدترین مطالب ما مطلع بشید و همچنین مطالبی رو ببینید که در سایت منتشر نمیشن میتونید ما در تلگرام و یا اینتساگرام دنبال کنید:
اگه هم که خیلی عاشق ما هستید که سایت ما رو به دوستاتتون معرفی کنید. ممنون از همکاری همه شما دوستان 😉
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی ممنون
سلام
لطفا مطلبی در مورد فیلتر کالمن وغیره در مورد کواد در سایت قرار دهید.
می دونم که فلایت کنترل لقمه ی آماده است و نیازی به این کار ها نیست. ولی من بدلیل داشتن امکانات بیشتر از فلایت های موجود
در حالا طراحی فلایت کنترل خودم هستم همین الان با خوندن این مطلب به فکرم رسید البته چیز جدیدی نیست که از طریق اینترنت در همه جا کنترل شود ( iot) را دارد.
درمورد رسپری پای مطلب بگذارید
این چند تا لینک درمور د اینترنت اشیا و رسپری و… است.
https://www.hackster.io/tags/internet+of+things?ref=topnav
http://www.instructables.com/
http://electrolab.ir
http://raspi.ir/
با سلام
ان شاالله بعد از اتمام راه اندازی فلایت کنترل مولتی وی(به دلیل تاکید دوستان) بحث فیلترکالمن و بقیه موارد رو شروع می کنیم.
موفق باشید.