شارژر باتری لیتیم پلیمر {جلسه هشتم}

مقدمه اى بر شارژر باتری لیتیم پلیمر

شارژرهای متعددی را می توان برای شارژر باتری لیتیم پلیمر در بازار یافت. یکی از این شارژرها imax می باشد. قبل از مطالعه اين بخش لينك زير را كه مربوط به باتري هاي ليپو مي باشد مطالعه كنيد.

شارژر باتري ليتيم پليمر

کاربران محترم، خواندن شارژر باتری لیتیم پلیمر جلسه بدون انجام تمرینات آن و گام به گام پیش رفتن با درس كافى نمى باشد. لطفا تمرين هاى آخر جلسه به همراه لينك هاى ارسال شده را به دقت مطالعه كنيد تا به درك كامل و عميقى از مطالبى كه در ادامه مى آيد برسيد.

شکل زیر imax B6 AC را نشان می دهد. سعی کنید هر نوع شارژر باتری لیتیم پلیمر که می خرید قابلیت این را داشته باشد که هم با برق AC و هم با برق DC کار کند زیرا بعضی مواقع شما به کاربردهای متفاوتی از این شارژرها نیاز دارید به عنوان مثال به زمین مسابقه رفتید و باتری شما شارژ ندارد و دسترسی به برق AC هم ندارید بنابراین در صورتی که شارژر باتری لیتیم پلیمر شما قابلیت اتصال به برق DC را داشته باشد می توانید آن را به باتری ماشین و یا باتری های دیگر متصل کنید و باتری لیتیم پلیمر مورد نظرتان را شارژ کنید.

همین شارژری که در زیر می بینید نیز در دو نوع عرضه می شود که برای خرید آن باید دقت کنید نوعی را بخرید که هر دو نوع برق AC و DC را ساپورت می کند. از دیگر قابلیت های یک شارژر این است که بتواند همزمان چند باتری را شارژ کنید. در صورتی که شما دو یا چند باتری داشته باشید و بخواهید آنها را به صورت همزمان شارژ کنید نیاز است که شارژری تهیه کنید که از این قابلیت پشتیبانی کند. پس هنگام خرید شارژر این نکته را هم مد نظر قرار دهید.

شارژر AC شارژر باتری لیتیم پلیمر

[post_shop]

ابتدا اعدادی که روی صفحه نمایش این شارژر وجود دارد را بررسی می کنیم.

شارژر باتري ليتيم پليمر

عبارات درج شده روي LCD شارژر باتری لیتیم پلیمر به صورت زير است.

Battery Type

نشانگر نوع باتري متصل شده به شارژر است مثلا در اينجا باتري ليتيم پليمر دوسلول وصل شده است كه در شكل نشان داده شده است.

Charge Rate

نشانگر نرخ شارژ جريان است. چنانچه روي هر عددي تنظيم كنيد به مرور زمان كه باتري شارژ مي شود اين عدد تغيير مي كند كه به نوع باتري بستگي دارد.

Battery Voltage

نشاندهنده ولتاژ باتري است و معمولا اندكي با مقدار ولتاژ باتري پس از جدا كردن از شارژر تفاوت دارد.

 Charger Function

نشان دهنده حالت باتري است كه باتري هم فقط چهار حالت زير را دارد.

balance charging(بالانس شارژ):

نشاندهنده وضعيت مربوط به بالانس شارژ سلولهاست. بالانس اصطلاحي است كه براي توزيع متعادل ولتاژ در هر سلول باتري است. ما باتري هاي ليپو را براي اين بالانس مي كنيم كه هركدام به ميزان يكسان شارژ شوند و قطعا اين كار براي عملكرد موثر باتري و عمر بيشتر باتري است. ساختار اين بالانسرها به اين صورت است كه به هر سلول يك سيم وصل مي كنيم تا اين سلولها تبادل انرژي داشته باشند.

شارژ(Charge):

اکثر باتری های لیتیم پلیمر نسبت به باتریهای نیکل کادمیوم یا NiMH نیاز به شارژ آهسته تری دارند. یعنی اینکه نرخ شارژ شدن باتری لیتیم پلیمر باید آرام تر از باتری های دیگر باشد. عدد روی LCD برای باتریهای لیپو همیشه کمتر از شارژ بقیه باتری ها در نظر گرفته می شود. هنگامی که ما یک باتری NiMH با ظرفیت 3000mAh با نرخ 4آمپر شارژ می کنیم برای یک باتری لیتیم پلیمر با همین ظرفیت نباید بیشتر از 3آمپر باشد. برای اکثر باتری های لیتیم پلیمر نرخ شارژ 1C است. حالا این 1C چیست؟ در اينجا هر C معادل 3آمپر است.

3000mAh = 3Ah = “C”
Charge Rate = 1 x “C” =3A

یعنی اینکه باتری مورد نظر ما با ظرفیت 3000mAh در صورتی که با 1C شارژ شود نرخ شارژ آن 3A است و در صورتی که با 2C شارژ شود نرخ شارژ آن 6A است و به همین ترتیب. جدیدا شرکت های سازنده باتری هایی را وارد بازار کرده اند که می توان آنها را با نرخ شارژ بالاتر از 1C شارژ کرد. اگر باتري ما داراي ظرفيت 4000mAh بود نرخ شارژ 1C معادل 4A است و 2C معادل 8A است.

نکته: هر باتری که روی آن نرخ شارژ یا همان Charge rate مشخص نشده بود باید با 1C شارژ شود.

discharging(دشارژ):

اين حالت روى شارژر باتری لیتیم پلیمر نشانده اين است كه باتري در حال تخليه شدن است.

Storing(ذخيره):

براي حالتي است كه براي مدتي نياز به باتري نداريم و آن را در حالت ذخيره روي شارژر باتری لیتیم پلیمر قرار مي دهيم و سپس از شارژر جدا كرده و در كاور محافظ باتري گذاشته تا براي مدتي كه استفاده نمي كنيم باتري خراب نشود.

Time Elapsed

مدت زمان شروع شارژ باتري تاكنون را نشان مي دهد.

Capacity Charged

اين مقدار كل ميزان ميلي آمپر ساعتي كه باتري شارژ نموده است را نشان مي دهد.

قبل از شروع شارژ اتصالات مناسب را با لحيم كاري سيم هاي AWG را متناسب با باتر خودتان تهيه كنيد و يا آن را به صورت آماده خريداری كنيد.

سيم ها و تبديلات مورد نياز شارژر باتري ليتيم پليمر

باتري را به شارژر متصل مي كنيم. در شکل های زیر نحوه اتصال باتری های دوسلولی و سه سلولی نشان داده شده است.

نحوه اتصال باتري به شارژر ليتيم پليمر

شکل زیر نمای نزدیک از اتصال بالانس شارژ را نشان می دهد.

اتصال سيم هاي بالانس شارژ به شارژر ليتيم پليمر

گام به گام شارژ باتری های لیتیم پلیمر

یک باتری با ظرفیت 5000mAh و 2سلولی یا همان 2S را در نظر بگیرید که می خواهیم آن را شارژ کنیم.

گام1

کلید [ESC/Mode] را آنقدر نگه دارید تا عبارت زیر روی صفحه نمایش ظاهر شود.

screen

عبارت بالا نشانه تایید اتصال باتری لیپو به شارژر است پس کلید [Start/Enter] را فشار دهید.

گام2

screen2

پس از آن عبارت های مختلف مربوط به هر باتری روی صفحه نمایش نشان داده میشود که همه آنها را تغییر میدهیم. دوباره کلید [Start/Enter] را فشار دهید تا “1S” به حالت چشمک زن در بیاید.

گام3

screen3

حال که “1S” به حالت چشمک زن است با استفاده از کلید [Inc.] و فشردن فقط یکبار مقدار آن را به “2S” تغییر دهید. اگر باتری های با سلول بالاتر داشتید چندبار[Inc.] را فشار دهید تا به مقدار مورد نظرتان برسید. از کلید[Dec.] نیز برای کاهش استفاده میشود. و برای تایید این مقدار کلید [Start/Enter] را فشار دهید و با فشار دادن این کلید مقدار C=100mAh” نیز به حالت چشمک زن در می آید.

گام4

در این مرحله ما باید عدد 100mAh را به 5000mAh ساعت تبدیل کنیم پس با استفاده از کلید[Inc.] مقدار آن را افزایش می دهیم.

screen4

پس از رسیدن به عدد 5000mAh دوباره [Start/Enter] را فشار میدهیم تا عبارت بعدی یعنی 5.0A به حالت چشمک زن در بیاید.

گام5

شارژر باتری لیتیم پلیمر

طبق توضیحات بالا مقدار نرخ شارژ باید روی 5A تنظیم کنیم ولی چون شارژر فرمور لازم را دارد خودبخود این عدد را تنظیم می کند و در اینجا هم مشاهده می کنید که هنگامی که ما ظرفیت 5000mAh را وارد کردیم برای ما ظاهر شد و نیازی به تنظیم آن نیست.

گام6

بعد از ثبت شدن 5A یکبار دیگر کلید [Start/Enter] را فشار میدهیم. تا با یک بوق پیغام زیر روی شارژر ظاهر شود.

screen6

گام7

بعد از چند ثانیه صفحه زیر ظاهر میشود

screen7

این صفحه صفحه تایید اطلاعات است. شارژر در این صفحه از شما می خواهد که چنانچه اطلاعات را درست وارد کرده اید کلید [Start/Enter] را برای تایید نهایی فشار دهید. حرف S روی نمایشگر مخفف Submitted است که به معنای پذیرفتن است. و SER هم مخفف SERIES است که یعنی دوتا سلول به صورت سری به هم وصل شده اند. عبارت S: 2SERبه معنای این است که شما یک باتری دو سلولی تنظیم کرده اید و عبارت روبروی آن هم به معنای این است که یک باتری دوسلولی خوانده شده است.R مخفف Read به معنای خواندن است.

نکته طلایی: هر دوعدد نمایشگر در این گام باید یکسان باشد و در صورت نابرابری کلید [ESC/Mode] را فشار دهید و اطلاعات را اصلاح کنید.

ديتاشيت اين شارژر را مي توانيد از لينك زير دانلود كنيد.

imaxB6Amanual

تستر باتری لیتیم پلیمر

تستر باتری یا مانیتورینگ باتری به سیستمی اطلاق می شود که در آن ما با استفاده از یک سیستم هشدار دهنده میزان کم شدن ولتاژ باتری را متوجه می شویم که هم باعث افزایش عمر باتری می شود و هم باعث جلوگیری از کرش و برخورد ربات پرنده به زمین میشود. این تستر باتری فقط هشدار دهنده است یعنی با استفاده از یک بوق کم شدن ولتاژ باتری را به ما نشان می دهد و قادر به قطع کردن باتری نیست و ما باید با جدا کردن اتصالات باتری آن را جدا کنیم و دوباره شارژ کنیم.تستر باتري ليتيم پليمر

برای اتصال تستر باتری به سیم های بالانس شارژر کافی است سیم ها را به صورت زیر متصل کنید. سه تا سیم منفی که در پایین متصل هستند و سیم مثبت هم در انتها وصل می شود.

اتصال تستر به باتري ليتيم پليمر

[/post_shop]

نکته 1: دقت کنید هر گونه تغییر شکل غیر عادی در باتری و باد کردن آن نشانه خراب بودن باتری است و باید تعویض شود.

نکته 2: سیم های بالانس شارژ فقط برای توزیع مساوی شارژ بین سلولهاست و به هیچ وجه برای اتصال در ربات و تخلیه باتری به وسیله این سیم ها طراحی نشده است پس هرگز از آنها برای تخلیه باتری استفاده نکنید.

این شارژر را می توانید از فروشگاههای زیر تهیه کنید. این سایت جنبه تبلیغاتی برای فروشگاههای زیر ندارد و فقط قصد راهنمای کاربران را دارد.

  1. آفتاب رایانه
  2. سایت رها

توضیحات مربوط به ذخیره و نحوه صحیح تخلیه باتری در آینده به انتهای همین جلسه اضافه می شود.

تمرین:

  1. باترى هايى كه نرخ شارژ آنها مشخص نشده است را با چه نرخى شارژ مى كنيم؟
  2. charging function در شارژر باتری لیتیم پلیمر چيست و چه انواعى دارد؟
  3. هدف از اتصال سيم هاى بالانس شارژ به شازژر باتری لیتیم پلیمر چيست؟

جلسه شارژر باتری لیتیم پلیمر هم به پایان رسید. برای اطلاع از جلساتی که در آینده بر روی سایت قرار داده می شود و همچنین مطالبی که در کانال ما منتشر می شود می توانید ما را در محیط های مجازی دنبال کنید:

 

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

32 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام .بسیار عالی
    من درباره باتری شارژرهای لیتیم=یون دارم تحقیق میکنم .
    اگر مطلبی با من معتبر داشته باشین ممنون راهنمایی کنید.

  • سلام باطری لیتیوم پلیمر ۳۰۰۰ میلی امپر ۷.۲ ولت برای فایندر دارم که متاسفانه برد خود باطری قطع شده ،ایا میشه این برد رو تهیه کنم یا باطری بخرم و اگه خودتون دارین لطفا قیمتشو بگین
    مچکرم از لطفتون

  • سلام عرض شد دوستان من یه هواپیما ی الکتریکی دارم که با باتری سه سل کار می کنه و وقتی میرم سر پرواز بیشتر از یه بار  نمی تونم باهاش بپرم اگه ایده ای برای شارژ باتری سر باند دارید لطفا بنویسید

    باتری سه سل 11.1ولت ، 2.2 آمپر

    • سلام جناب نیک فر
      به چند طریق می توانید زمان پرواز در زمین را افزایش دهید:
      1- خرید چندین باتری لیتیم پلیمر و جایگزین کردن هر کدام
      2- استفاده از باتری ماشین در زمین پرواز برای شارژ باتری ها
      3- استفاده از پنل های خورشیدی برای شارژ باتری ها در زمین پرواز
      4- استفاده از ژنراتورهای پرتابل
      روش های بالا که خدمتتان عرض کردم هر کدام مزایا و معایب خاصی دارند که در زیر برایتان شرح می دهم:
      روش اول به دلیل اینکه نیاز به خرید چندین باتری می باشد هزینه بر می باشد ولی به دلیل اینکه باتری ها از قبل شارژ شده اند به راحتی در زمین پرواز آنها را جایگزین می کنید.
      روش دوم به دلیل اینکه باتری ماشین ممکن است تخلیه گردد زیاد نمی توانید به کرات استفاده کنید پس مواظب باشید پای پیاده به خانه بر نگردید! این روش یکی از روش های متداول است فقط باید دقت کنید که باید باتری را به صورت غیرمستقیم به باتری لیتیم پلیمر متصل کنید بدین ترتیب که ابتدا یک شارژر که قابلیت اتصال به برق DC دارد را بخرید و سپس آن را به باتری ماشین متصل کنید و سپس باتری لیتیم پلیمر را به شارژر متصل کنید. عیب این روش این است که باید مدت زمانی صبر کنید تا باتری شارژ شود. دقت کنید که به هیچ عنوان باتری لیتیم پلیمر را به صورت مستقیم به باتری ماشین متصل نکنید. در این روش می توانید با استفاده از سلولهای خورشیدی اقدام به شارژ باتری ماشین کنید تا به مشکل تخلیه باتری برخورد نکنید.
      روش سوم که استفاده از پنل های خورشیدی می باشد. در این روش شما با ساخت یک مجموعه 12 ولتی به صورت پرتابل می توانید در طی روز که آفتاب وجود دارد از آن استفاده کنید.
      روش چهارم هم استفاده از ژنراتورهای AC می باشد که با دیزل کار می کنند و برق تولید می کنند و قابل حمل می باشند. البته این روش هزینه بر است و خرید همان باتری به صرفه تر است!
      با آرزوی موفقیت

  • سلام نظرتون در مورد شارژرهای زیر برای باتری های 3 سل 5300mAh یا 3 سل 7000mAh چی هستش؟ من اولین باره میخوام شارژر بخرم واسه همین یکم مردد هستم. چندجا دیدم که از کیفیت این آیمکس ها گله کرده بودن کاربرا. باتشکر
    http://store.rahauav.com/%D8%B4%D8%A7%D8%B1%DA%98%D8%B1-%D8%A8%D8%A7%D8%AA%D8%B1%DB%8CULTRAPOWER-UP4AC-PLUS
    http://store.rahauav.com/%D8%B4%D8%A7%D8%B1%DA%98%D8%B1-%D8%A8%D8%A7%D8%AA%D8%B1%DB%8C-%D9%84%DB%8C%D8%AA%DB%8C%D9%88%D9%85-%D9%BE%D9%84%DB%8C%D9%85%D8%B1%DB%8C-EV-peak-e3

    • سلام و احترام
      در هنگام خرید شارژر فقط بحث برند شارژر مطرح نیست و قابلیت هایی دیگری نیز باید مد نظر داشته باشید که چند تای آنها را در زیر برایتان اورده ام:
      1- هنگام خرید شارژر بهتر است از شارژرهای با قابلیت تنظیم مقادیر ورودی استفاده کنیم تا برای انجام تغییرات دستمان باز باشد. همچنین شما می توان وضعیت باتریتان را از روی صفحه نمایش آنها مشاهده کنید برای مثال میزان ولتاژ هر سلول هنگام شارژ قابل مشاهده است و در صورتی که باتری شما فرسوده شده باشد از نحوه شارژ آن و شرایط این باتری به خوبی آگاه می شوید که یک مزیت بزرگ است. همچنین شارژرهای ثابت و غیربرنامه پذیر سرعت کمی جهت شارژ دارند. دو شارژری که معرفی کرده اید این قابلیت را ندارند.
      2- یک شارژر مناسب قابلیت تخلیه شارژ باتری را دارد. در مواقعی که نیاز به عدم استفاده باتری برای مدتی دارید با استفاده از تخلیه قسمتی از شارژ باتری تا مقداری معینی که قابل مشاهده است می توانید باتری را بخوبی نگهداری کنید. هرگز یک باتری با شارژ کامل را برای مدتی بدون استفاده رها نکنید. دو شارژری که معرفی کرده اید این قابلیت را ندارند.
      3- نکته مهم دیگری که در هنگام خرید باید مد نظر قرار دهید توان شارژر است. زیرا در صورتی که شارژر مورد نظر توان کافی برای باتری شما را نداشته باشد عملا ناکارآمد است. به عنوان مثال فرض کنید شما یک باتری دارید که ظرفیت آن 3000mAh است و نرخ شارژ شما هم 1C است و 3 سلول هم دارد با این مشخصات توان مورد نیاز برای شارژ آن 3*3*4.2= 36.6 وات است. همانطور که در لینک خرید مشاهده می کنید حداکثر توان های خروجی هر دو باتری که معرفی کرده اید ناکافی است زیرا یکی 30 است و دیگری 35 است که هر دو کمتر از 36.6 وات است. حتی اگر این شارژها 37 وات هم تامین می کردند باز هم نامناسب بود زیرا شما به شارژری نیاز دارید که اتلاف توان را هم در نظر گرفته باشد بنابراین شارژر مناسب این باتری باید حداقل 45 وات داشته باشد تا بازده مناسبی هنگام شارژ داشته باشد. تازه ما هنوز به صورت موازی هم شارژ نکرده ایم!!!
      4- حداکثر جریان شارژ باتری یک پارامتر مهم می باشد. به عنوان مثال فرض کنید که یک باتری با ظرفیت 3100mAh دارید. برای شارژ این باتری با نرخ 1C شما نیاز به آمپر 3.1*1=3.1 دارید. همانطور که در مشخصات این شارژرها مشاهده می کنید حداکثر جریانی که می توانند تامین کنند 3آمپر است. البته ذکر این نکته هم مهم است که شما می توانید همین 3100mAh را با نرخ 0.5C شارژ کنید که زمان شارژ دو برابر می شود و اگر مشکلی بابت زمان زیاد ندارید می توانید از آن استفاده کنید.
      5- شارژرها می توانند قابلیت شارژ باتری های مختلفی همانند NiCad یا NIMH و… را داشته باشند که این نکته نیز در صورتی که باتری های دیگری برای شارژ دارید را باید مد نظر قرار دهید. شارژرهایی که ذکر کردید این قابلیت را دارند.
      به همین ترتیب هر نوع شارژری که می خواستید انتخاب کنید می توانید با استفاده از قابلیت های بالا آن را مورد سنجش قرار دهید.
      با آرزوی بهترین ها

دیدگاهتان را بنویسید