breadboard چیست و چه کاربردی دارد؟

نکته : دوست عزیز ، جلسه breadboard یک جلسه کاملا عملی می باشد. حتما سعی کنید هنگام خواندن این جلسه یک breadboard در کنار شما باشد. اگر نیست در نرم افزارهای شبیه ساز مواردی که در زیر آورده شده است را تست کنید. در غیر این صورت حتما ، بعدا این موارد را چک کنید تا یک بار برای همیشه این دستگاه را بشناسید.

مقدمه

قبل از هر چیز مداری مشابه شکل زیر را در نظر بگیرید: 

نمونه از شماتیک یک مدار و کاربرد breadboard

شماتیک های نقشه های  بسیار جالبی هستند.یه مدار رو به طور کامل توی یه فضای دو بعدی در اختیار ما قرار میدن.حالا فرض کنید بخواید مدار بالا رو پیاده سازی کنید.ما مستفیم نمیتونیم بریم و این مدار رو روی فیبر مدار چاپی پیاده سازی(PCB) کنیم.حالا چرا نمیتونیم؟
اول این که از کجا معلوم این مداری که ما داریم به طور صحیح و سالم کار کنه  و اون عملی رو که میخوایم انجام بده؟ممکنه توش ایراداتی باشه که خود طراح مدار هم به اون موضوع پی نبرده باشه و فقط اون رو کشیده باشه یا موقع کشیدن طرح یه جایی اشتباه کرده باشه.

اینجاست که از یه وسیله ای استفاده میشه به اسم بردبرد که انگلیسیش میشه Breadboard .

breadboardچیست؟

طبق مقدمه بالا breadboard وسیله ای است که با استفاده از اون میتونیم مدارات خودمون رو روی اون تست کنیم و در صورت سالم بودن ، اون ها رو روی PCB  پیاده سازی کنیم.شکل یک breadboard روی توی عکس زیر میبینید:

تصویری از یک برد برد

breadboard ها از یه سری سوراخ ها تشکیل شده اند که این سوراخ ها بعضی هاشون به صورت عمودی و بعضی هاشون به صورت افقی به هم وصل هستند.این که کدوم ها به صورت عمودی و کدوم ها به صورت افقی به هم وصل شده اند هم توی عکس زیر اومده:

اتصالات افقی و عمودی در یک بردبرد

کاربرد قسمت های عمودی

قسمت های عمودی برای قرار دادن قطعات و سنسورها و ماژول های مختلف به کار میره.مثلا توی عکس زیر شما میبینید که یه قطعه چجور قرار میگیره توی برد برد:

نحوه قرارگیری یک قطعه در breadboard

چرا بین دو قسمت عمودی فاصله وجود دارد؟

اول این نکته رو بگم که این دو تا قسمت عمودی که بینشون فاصله افتاده به هم وصل نیستند و اگه میخواید هر ستون رو به ستون دیگه ای وصل کنید حتما باید بینشون یه سیم بزنید تا اتصالشون برقرار بشه.
اما این که علت این که فاصله قرار داده اند مربوط میشه به قرار دادن آیسی ها.فرض کنید این فاصله نباشه.یه آیسی رو چجور میخواید بزنید روی برد برد:

اگه بذاریم روی پایه هایی که به صورت عمودی به هم وصل هستند که پایه های آیسی به صورت متناظر به هم وصل میشن و ممکنه اتفاقای بدی برای مدار و آِسیمون بیفته

اگه بذاری روی پایه هایی که به صورت افقی به هم وصل هستند که باز هم پایه های هر ردیف به صورت کامل به هم وصل میشن که باز هم ممکنه اتفاقات بدی برای مدار بیفته.

اینجاست که اون فاصله بسیار به کارمون میاد.
آیسی رو میذاریم دقیقا بین اون فاصله یا یه ردیف پایه های آیسی بالا بیفته و یه ردیف پایه های آیسی هم پایین بیفته.اینجور نه پایه ها به صورت افقی به هم وصل هستند و نه به صورت عمودی.
نحوه قرار گرفتن آیسی هم توی شکل زیر اومده :

قراردادن آیسی در breadboard

ردیف های افقی به چه دردی میخورن؟

این ردیف ها برای تغذیه مدار به کار میرن.توی breadboard ها بالا و پایین ردیف هایی که به صورت عمودی به هم وصل هستن ردیف های افقی قرار دارن که ولتاژ قطعاتی که روی ردیف های عمودی قرار گرفتن رو تامین میکنن.دو تا بالا ، دو تا همین پایه علت این که دو ردیف هم قرار گرفته اینه که از یه ردیف برای VCC و ردیف دیگه برای GND (زمین مدار) استفاده کنیم.

حالا چرا دو ردیف بالا و دو ردیف پایین؟نمیشد همون دو ردیف بالا باشه فقط؟

چرا میشد ولی این کار دو علت مهم داره:
اول اینکه اگه مدارتون چند تا ولتاژ متفاوت بخواد میتونید به هر کدوم از این ردیف ها ولتاژ مورد نظر خودتون رو بدید مثلا اگه مدارتون سه تا ولتاژ 5 و 9 و 12 ولت رو بخواد به هر کدوم از این ردیف ها یه ولتاژ میدید و به یه ردیف هم یه گراند میدید و به هیچ کار اضافی نیاز نیست.

  دلیل دوم این موضوع اینه که بعضی ولتاژ های شما با توجه به محل نصب قطعاتتون روی پین های ردیف عمودی پایین قرار میگیرن و اگه بخواید اون ولتاژ رو با یه سیم ببرید به بالا ممکنه سیم از بالای آیسی رد بشه یا کلا سیم بندی مدار زیاد جالب نشه اینجاست که اون ردیف پایین به درد میخوره و شما میتویند سیم ولتاژتون رو بزنید به پین های ردیف افقی پایین.بدون این که به ظاهر مدار آسیبی برسه.

نکته :
بعضی وقتا توی بعضی breadboard ها بین همون ردیف های افقی هم دو فاصله قرار دادند که اگه بخواید میتونید به هر کدوم از این میان ردیف ها یه ولتاژ خاصی بدید و اگه بخواید یه ردیف رو کامل به یه ولتاژ اختصاص بدید میتونید با یه دونه سیم کوچیک اون ردیف رو یکی کنید.این موضوع رو میتونید توی عکس زیر هم به وضوح ببینید.

یکی کردن ولتاژهای ردیف بالا و پایین در breadboard

برای دریافت آخرین مطالب سایت  و همچنین مطالب منحصر به فرد دیگر که در سایت منتشر نمی شوند میتوانید در کانال تلگرام ما عضو شوید و یا در اینستاگرام ما را فالوو کنید:

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید