راديو كنترل {جلسه شانزدهم}

مقدمه

قبل از شروع به خواندن جلسه راديو كنترل لطفا جلسه قبل را كه مربوط به آشنايی با كانال در ربات هاي پرنده مي باشد مطالعه کنید:

کاربران محترم، خواندن این جلسه راديو كنترل بدون انجام تمرینات آن و گام به گام پیش رفتن با درس كافى نمى باشد. لطفا تمرين هاى آخر جلسه به همراه لينك هاى ارسال شده را به دقت مطالعه كنيد تا به درك كامل و عميقى از مطالبى كه در ادامه مى آيد برسيد.

ابتدا یک شماتیک پروازی مربوط به کوادكوپتر را نگاه کنید:

رادیوکنترل

[post_shop]

هر راديو كنترل از دو بخش تشکیل می شود:

1- فرستنده

2- گیرنده

اجزاي يك راديو كنترل كوادكوپتر

بخش هاى راديو كنترل

1-فرستنده

فرستنده همان بخشي است كه ما در دست مي گيريم و با استفاده از آن كوادكوپتر را کنترل می کنیم.  در شکل زیر یک فرستنده راديو كنترل را مشاهده می کنید.

فرستنده راديوكنترل

2- گيرنده راديو كنترل

گيرنده راديو كنترل بر روي كوادكوپتر نصب مي شود و همراه با پرنده در آسمان است. اين گيرنده به كمك فرستنده وظيفه هدايت پرنده را به عهده دارند. گيرنده هاي راديو كنترل معمولا داراي يك يا دو آنتن هستند. شكل زير نمونه اي از يك گيرنده را نشان مي دهد كه داراي دو آنتن مي باشد.

گيرنده راديو كنترل

فرکانس های کاری رادیوکنترل ها:

در راديو كنترل ها از فركانس هاي متعددي استفاده مي شود كه با گذشت زمان تغيير كرده اند. يكي از اين فركانس ها 72MHZ است. این فرکانس قدیمی است و برد زیادی دارد ولی احتمال تداخل با بقیه وجود دارد حتی اگر برندهای متفاوت فرستنده داشته باشید. از ديگر فرکانس هايي كه زياد مورد استفاده است 2.4Ghz است. این فرکانس يك فركانس جدید هست و در حال حاضر معمول ترین نوع فرکانسی است که استفاده میشود. آنتن کوتاهتری نیاز دارد و اینکه برد کمتری نسبت به 72مگاهرتز دارد. احتمال تداخل هم برای برندهای مختلف وجود ندارد. فرکانس های دیگری همانند 1.3Ghz یا 900MHz یا 433MHz و… هم وجود دارد که معمولا برای رادیوهای با برد بالا استفاده می شوند.

كانال هاي موجود در راديوكنترل

کانال های موجود بر روی یک فرستنده به صورت زیر است:

فرستنده راديوكنترل

در شکل بالا مشاهده می کنید که محدوده هر کانال به چه صورت است. چهار كانالي كه در شكل بالا نشان داده شده است چهار كانال ضروري مي باشد. در زیر به بررسی این چهارکانال می پردازیم.

1-کانال 1 (ايلِران):

اگر بخواهیم ربات را به سمت چپ حرکت دهیم جوی استیک سمت راست را به سمت چپ یعنی جایی که نوشته شده Roll Left حرکت می دهیم. و برای اینکه ربات به سمت راست حرکت کند اهرم سمت راست را به  سمت راست در جایی که نوشته شده Roll Right حرکت می دهیم. به این دو حرکت با هم یک کانال اختصاص می دهیم.

2-کانال 2 (الِویتر):

اگر بخواهیم ربات را به سمت جلو حرکت دهیم جوی استیک سمت راست را به سمت بالا درجایی که نوشته شده Pitch Up حرکت می دهیم و برای اینکه ربات به سمت عقب حرکت کند اهرم سمت راست را به  سمت پایین در جایی که نوشته شده Pitch Down حرکت می دهیم. به این دو حرکت با هم یک کانال اختصاص می دهیم.

3- کانال 3 (تِراتِل):

وقتی دور موتورها را با کانال تراتل زیاد و کم می کنیم یک کانال است(از بالا تا پایین یک کانال است). دقت کنید تنها اهرمی که فنری نیست همین اهرم مربوط به گاز است یعنی هرچه بیشتر گاز بدیم موتورها تندتر میچرخن و برای کاهش گاز باید اهرم رو با نیروی دست به سمت پایین بیاریم و اینجوری نیست که فنری باشه و خودش بیاد پایین. دلیلش هم اینه که ما دور موتورها رو در وضعیت های دلخواه خودمون می خواهیم.

4-کانال 4 (رادِر):

هنگامی که ربات با استفاده از کانال Yaw یا همان Rudder به دور خودش میچرخد هم می تواند ساعتگرد به دور خودش بچرخد و هم می تواند پاد ساعتگرد به دور خودش بچرخد. به این دو نوع چرخش که با Yaw Left و Yaw Right انجام می دهیم یک کانال اختصاص می دهیم.

در یک فرستنده رادیو کنترل ما می تونیم جو استیک رو در چهار حالت تنظیم کنیم یعنی جای کانال هامون رو به چهار صورت می تونیم بچینیم. البته حالت استاندارد همون چیدمان حالت 2 است که مدنظر ماست.سعی کنید همیشه از حالت 2 استفاده کنید که دستتون به میله های جوی استیک عادت کنه و چشم بسته کوادكوپتر را پرواز بدید!

مدهای رادیوکنترل

در حالت عادی که کاری به عوض کردن وضعیت جوی استیک ها نداریم ولی در صورتی که حرفه ای هستید و به سه تا حالت دیگه عادت دارید و یا اینکه چپ دست هستید می تونید با استفاده از صفحه نمايش راديو كنترل و يا از طريق نرم افزاري اينكار را انجام دهيد.

استفاده از صفحه نمايش فرستنده

اگر رادیو کنترلتون LCD داشت حالت مورد نظر روی LCD نمایش داده می شود و با کلیدهای تنظیمات که در کنار صفحه نمایش هستید می توانید مد موردنظر را انتخاب کنید. به شکل زیر دقت کنید.

انتخاب مدکاری رادیو کنترل

كاربرد كليدهاي بالاي فرستنده راديوكنترل

معمولا تعدادی کلید دوحالته و تعدادی هم کلید روتاری در بالای بعضی رادیو کنترلها وجود دارد که با استفاده از اینها می توان کانال های اضافی ایجاد کرد. دقت کنید که ایجاد کانال جدید با کلیدهای دوحالته محدودیت خاص خودش را دارد و فقط برای موقعیت هایی مناسب است که دو وضعیتی باشند زیرا این کلید سیگنال PWM را فقط در دو حالت 0 و 100 شناسایی می کنند ولی کلیدهای روتاری(rotary به معنای چرخشی می باشد) یا همان چرخشی دارای بینهایت وضعیت هستند و همانند کلید تراتل که از 0 شروع می شود و کم کم به سیگنال اضافه می شود عمل می کنند که بازهم کاربرد خودش را دارد و در کل نمی توان گفت که کدام بهتر است. هر کدام از این کلیدها معایب و مزایایی دارد. 

نکته: وجود تعداد کلیدهای اضافی دلیل بر این نیست که ما به همان تعداد می توانیم کانال جدید ایجاد کنیم زیرا هر رادیوکنترلی ظرفیت محدودی برای ایجاد کانال دارد مثلا در شکل زیر ما 8 عدد کلید دوحالته داریم و 2عدد کلید چرخشی داریم که طبق بحثمان باید بتوانیم 10 کانال جدید ایجاد کنیم و با 4 کانال روی جوی استیک ها در مجموع 14 کانال داشته باشیم ولی اینگونه نیست و بسته به نوع رادیوکنترل تعداد محدودی کانال می توان ایجاد کرد.

كليد دو حالته و سه حالته راديو كنترل

در بعضی از رادیوکنترل ها با توجه به اینکه ممکن است کلید دوحالته جوابگوی کار ما نباشد از کلیدهای سه حالته استفاده می کنند. یعنی اینکه کلید مورد نظر سه حالت ممکن را برای ما به وجود می آورد. فرض کنید PWM ما حداکثر 900 باشد بدین ترتیب وقتی کلید روی حالت 0 است مقدار PWM صفر است و وقتی روی حالت 1 است مقدار PWM عدد 450 است و وقتی روی حالت 2 است مقدار PWM عدد 900 است. یعنی دو حالت مربوط به حداقل و حدکثر PWM است و یک حالت هم مربوط به حد وسط می باشد. در شکل زیر این مطلب به صورت واضح با شکل نشان داده شده است.

کلید دوحالته و سه حالته در رادیو کنترل

در بعضی از راديو كنترل ها کنار این کلیدها را با حروف LO و HI مشخص می کنند که بیانگر همان دو حالت 0 و 1 می باشد. LO مخفف LOW می باشد و HI مخفف HIGH می باشد.

کلیدهای بالای فرستنده رادیو کنترل

شکل زیرهم نمونه از کاربرد این کلیدها برای تنظیمات مختلف را نشان می دهد.

کاربرد کلیدهای فرستنده رادیو کنترل

مقدمه

در تمامي فرستنده هاى راديوكنترل معمولا 4 كليد تريم قرار داده مي شود كه از آنها براى تريم كردن كوادكوپتر و يا هر نوع پرنده اي هنگام پرواز استفاده مي شود اين كليدها در كنار هر كانال وجود دارند و نحوه كم و زياد كردن آنها نيز دقيقا همانند همان جوى استيك مي باشد. در شكل زير محل قرار گيري آنها را نشان داده ايم.

تريم كردن كوادكوپتر

در هنگام کار با رادیوکنترل ها ممکن است به اصطلاحاتی برخورد کنید که در زیر تعدادی از آنها را آورده ایم:

1:HI/LO Rate Switch:

این کلید هم دو حالت داره. حالت اول برای پروازهای عادی هست(LO مخفف LOW است یعنی کم) که نیازی به مانور و حرکات نمایشی و نیست و مخصوص افراد مبتدی است. عملکردش به این صورته که نرخ تغییرکانال ها در این حالت 70% حالت اصلیشه.یعنی اینکه فقط از 70درصد یک کانال استفاده می کنه مثلا وقتی میخواهید ربات رو به سمت چپ بیارید تا یه محدوده خاصی کج میشه که بیاد سمت چپ نه حالت 100درصد. یجورایی با این کار تو PWM دستکاری می کنیم. مثل این میمونه که ماشین سواری شما تا سرعت 180کیلومتر بر ساعت سرعت داره اونوقت شما با سرعت 80کیلومتر بر ساعت که خیلی ایمن تر و بهتره رانندگی میکنید(کمربند یادتون نره!!!) ولی کسایی که مسابقات ماشین سواری شرکت میکنن با سرعت های نهایی همون ماشین رانندگی میکنن که به اصطلاح حرفه ای هستن و پیست مسابقشون هم فرق داره.

در حالت دوم از 100درصد ظرفیت یک کانال استفاده می کنیم(HI مخفف HIGH است یعنی زیاد) و ربات خیلی تندوتیزه! مخصوص افراد حرفه ایه.

2: Elevator Trim:

با استفاده از این کلید میتوانیم علاوه بر کنترل با جوی استیک فنری با استفاده از این کلید به صورت نقطه به نقطه ربات پرنده را کنترل کنیم.

3: Mode 2 

اگر روی یک رادیو کنترل یا در جایی دیگر این عبارت را دیدید منظور همان حالت 2 جوی استیک های می باشد که در بالا توضیح دادیم. بقیه حالت ها هم همان Mode است که ما با عبارت حالت ترجمه کرده ایم. یعنی Mode1 معادل حالت1 و Mode3 معادل حالت3 و Mode4 معادل حالت 4 است.

چگونه يك راديوكنترل را بايند كنيم؟

اصطلاح بايند كردن يا Bind به معني جفت كردن مي باشد و در راديو كنترل يعني اينكه يك گيرنده فقط با فرستنده خاص خودش در ارتباط است و در صورتي كه فرستنده ديگري در محل باشد كنترل آن از دست نمي رود و با فرستنده ديگر اتصالي برقرار نمي كند. كاربرد اين كليد در زمان مسابقات و مكان هايي كه راديو كنترل هاي زيادي وجود دارد بسيار حائز اهميت است. در حالت عادي نيازي به اين تنظيم نداريد. هنگامي كه يك راديو كنترل را مي خريد يك سيم حلقه بسته همراه آن وجود دارد كه مخصوص همين كار است. در زير نحوه كار با آن را شرح مي دهيم.

نحوه بايند كردن هم بدين صورت است كه ابتدا سوكت Bind Plug را مطابق شكل زير متصل مي كنيم.

 بايند كردن راديو كنترل در كوادكوپتر

پس از آن تغذيه گيرنده را متصل مي كنيم. براي تغذيه گيرنده هم مي توانيد بعد از اينكه به صورت كامل اتصالات را برقرار كرديد باتري را متصل كنيد. البته يكي از كانال ها هم متصل باشد تغذيه گيرنده تامين مي شود و نيازي به اتصال همه آنها نيست. بعد از اينكه تغذيه گيرنده را متصل نموديد يك چراغ قرمز به صورت چشمك زن روي گيرنده ظاهر مي شود.

سيم اتصال گيرنده راديو كنترل به فرستنده

  پس از اينكه تغذيه گيرنده را متصل كرديد و چراغ آن به صورت چشمك زن بود به سراغ فرستنده برويد و كليد بايند (Bind key) را فشار دهيد. بعد از فشردن اين كليد و همزمان با اينكه اين كليد را فشار مي دهيد فرستنده را روشن كنيد سپس به گيرنده نگاه كنيد و تا زماني كه چراغ چشمك زن روي گيرنده به حالت ثابت در نيامده است كليد بايند را پايين نگه داريد. پس از اينكه چراغ چشمك زن به حالت ثابت در آمد كار تمام است و از اين پس اين فرستنده فقط و فقط با گيرنده مورد نظر اتصال برقرار مي كند. دقت كنيد كه كليد مربوط به بايند كردن(Bind key) ممكن است در پشت و يا جلوي فرستنده و يا بخشي ديگر بسته به نوع سازنده قرار داده شود.

اتصالات راديوكنترل در كوادكوپتر

 

[/post_shop]

تمرین:

  1. آیا می توانیم از یک گیرنده رادیوکنترل مثلا 7 کاناله به همراه یک فرستنده 6کاناله استفاده کنم؟

    جواب مثبت است و قطعا می توانید از یک گیرنده 7 کاناله به همراه یک فرستنده 6 کاناله استفاده کنید و این فرستنده 6 کانال را از روی گیرنده انتخاب می کند. پس لزومی بر استفاده گیرنده و فرستنده با تعداد کانال یکسان نیست.

  2. اصطلاح اشغال باند در فرکانس ها به چه معناست؟

    اینکه گفته می شود فرکانس یک رادیوکنترل 2.4گیگاهرتز است در حقیقت یک محدوده فرکانسی را شامل می شود. در رادیوهای قدیمی اگر دقت کنید یک کلیدچرخشی داشت که با چرخش آن و هنگام وارد شدن به محدوده یک فرکانس کاری صدا به تدریج شفاف تر می شد. که اصطلاحا به آن اشغال باند می گویند. مثلا فرکانس 2.4 گیگاهرتز این محدوده فرکانسی را اشغال کرده است.

  3. اگر یک فرستنده بدون آنتن را روشن کنیم چه اتفاقی می افتد؟

    چنانچه هنگام استفاده از یک فرستنده رادیوکنترل برای تعمیر یا هر کار دیگری آنتن آن را باز کنید و سپس روشن کنید فرستنده شما آسيب مى بيند و يا به طور كامل مى سوزد.

  4. اصطلاح بايند كردن به چه معناست و چگونه اين كار را انجام مى دهيم.

برای دریافت آخرین مطالب سایت  و همچنین مطالب منحصر به فرد دیگر که در سایت منتشر نمی شوند میتوانید در کانال تلگرام ما عضو شوید و یا در اینستاگرام ما را فالوو کنید:

 

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

226 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام.تو رو خدا ببخشید این قدر سوال میپرسم.

    کارهایی رو که گفتید انجام دادم و اومدم که کواد رو تست کنم همین که تراتل حدودا 20درصد شد یکی از ملخ ها که یه کم ترک خورده بود کاملا شکست و باعث لرزش زیادی شد!الان دیگه تو misson planner  پیغام bad compass health میزنه و  arm نمیشه.مشکل هم اینه که توی کالبریشن توی قسمت compass  کواد رو در همه جهت های مختلف میچرخونم ولی هیچ عدد و نقطه ای ثبت نمیشه و ارور 99 رو میده!فلایت (مدل apm) رو هم ریستارت کردم و دوباره فریمور ریختم روش اما درست نشد.ممکنه قطعه ای سوخته باشه؟اخه من تازه نو خریدم.

    • سلام و احترام
      جناب افتخاری هر تعداد سوال که داشته باشید در این سایت پاسخ داده می شود و باعث خوشحالی بنده است که بتوانم مشکلی را برطرف کنم.
      در موردی ارور 99 که بیان نمودید باید خدمتتان عرض کنم که براي رفع اين ارور به صورت زير عمل كنيد:
      نکته ای که باید به آن دقت کنید استفاده از قطب نمای داخلی است که در ورژن APM2.8 وجود دارد. برای استفاده از این قطب نمای داخلی باید جامپر روی برد مربوط به قطب نمای داخلی را متصل کنید و در صورتی که می خواهید از قطب نمای خارجی استفاده کنید این جامپر را بیرون بیاورید. در شکل زیر محل این جامپر نشان داده شده است. هنگام اتصال قطب نمای خارجی این جامپر را بیرون بیاورید.

      البته پیشنهاد می کنم ترجیحا از یک قطب نمای خارجی استفاده کنید تا از نویزهای ناشی از سیم های موجود و نویز موتورها و… در امان باشید. قطب نمای داخلی در صورتی که محل فلایت کنترل به دقت جانمایی نشود دارای نویز می شود و با مشکل مواجه می شوید. پس ترجیحا از قطب نمای خارجی استفاده کنید تا فاصله مناسب از اتصالات داشته باشد.
      ایمنی: لطفا حتما با فاصله و عینک مناسب پرنده را تست کنید زیرا ملخ های آن بسیار برنده می باشد و در هر فاصله احتمال برخورد وجود دارد.
      با آرزوی بهترین ها

  • سلام

    من يه هلي كوپتر خريدم كه روش نوشته 3.5 كانال دارد. منظور از نيم كانال چيه؟

    خيلي ممنون

  • سلام آقای قاسمی . وقتتون بخیر

    من برای ساخت کوادکوپترم، رادیویی که انتخاب کردم مدل زیر هست
    رادیو كنترل 5 كانال hitech مدل optic5
    که قیمتش حدودا 350 تومنه. ببخشید میخواستم بپرسم  توی این رنج قیمتی، مدل مناسبی انتخاب کردم؟ یا شما پیشنهاد دیگری دارید. ضمنا من در حال حاضر نیازی به بیشتر از 4 کانال نمیبینم چون هدفم فقط پرواز کواد هست و فرضا اگر بخواهم تصویر برداری  هم انجام بدم؛ دوربین بدون گیمبال  به کواد وصل میکنم

    ایا ممکنه بعدا به تعداد کانال بیشتر نیاز پیدا کنم؟ ممنون میشم از رهنمایی تون واینکه اگر پیشهاد دیگری برای خرید ردایو کنترل دارید بفرمایید. با سپاس

    • سلام جناب فتوت
      در مورد تعداد كانال ها همانطور كه در جواب دوستان ديگر ذكر شد با 4 كانال مي توانيد به تمامي جهات در پرواز دسترسي داشته باشيد ولي ذكر چند نكته خالي از لطف نيست:
      1- هنگامي كه يك پرنده اي را طراحي مي كنيد و آن را مي سازيد بايد به ايمني آن نيز دقت كنيد. پيشنهاد مي كنم از هر فلايت كنترلي كه استفاده مي كنيد يكي از مدهاي بازگشت به خانه و يا فرود در همان نقطه و… را فعال كنيد تا در صورتي كه سيگنال راديوكنترل قطع شد و يا شارژ باتري در حال اتمام باشد و يا هر اتفاق ديگري كه منجر به عدم دسترسي شما به كوادكوپتر شد خودش موارد ايمني را انجام دهد و اين فعال سازي نياز به يك كانال مجزا دارد(كانال 5).
      2- براي فعال سازي دوربين و كار با آن نياز به يك كانال مجزا داريد(كانال 6)
      3- اينكه بخواهيد در شب براي پرنده از LED استفاده كنيد كه باز هم به يك كانال مجزا نياز داريد(تنها در صورتي كه اتصال مستقيم به باتري باشد و با وصل و قطع سوكت اتصال روشن خاموش شود نيازي به كانال مجزا نداريد). (كانال 7-اختياري)
      4- همچنين در صورتي كه قصد داشته باشيد نوع پرنده را تغيير دهيد باز هم تعداد كانال ها بسته به نوع آن تغيير مي كند.
      5- ترجيحا از راديوكنترلي استفاده كنيد كه فرستنده آن داراي صفحه نمايش باشد و به راحتي بتوانيد به تنظيمات آن دسترسي داشته باشيد. راديوي 5 كانال hitech مدل optic5 بدون صفحه نمايش است.
      6- با توجه به شرايطي كه ذكر كرديد راديوي پيشنهادي من به شما راديوكنترل 6كاناله داراي صفحه نمايش Fly sky مدل FS-i6 مي باشد كه قيمت حدودي آن 400000 تومان مي باشد.
      با توجه به نكاتي كه ذكر شد پيشنهاد مي كنم در صورتي كه از دوربين نيز مي خواهيد استفاده كنيد تعداد كانال ها را افزايش دهيد تا بعدا نخواهيد براي يك كانال دوباره هزينه كنيد. بحرحال خودتان بهتر از هر كسي مي دانيد كه تا چه مرحله اي قصد ورود به اين رشته را داريد و متناسب با آن مي توانيد تعداد كانال ها را انتخاب نماييد.
      با آرزوي موفقيت

      • سلام مجدد خدمت جناب عالی

        در ابتدا لازم میبینم یه تشکرازشما داشته باشم بخاطر وقتی که میگذارید و با حوصله و بطور کامل پاسخ میدهید. واقعا ممنونم

        در رابطه با رادیو کنترل . حقیقتش من ابتدا تصمیم گرفتم که رادیوکنترلشو خودم بسازم (با استفاده از آردینو) و بعد از کلی سرچ و تحقیق ، بالاخره یک چیزی ساختم! حدودا یک هفته درگیر ساختش بودم در ابتدا که اصلا جواب نمیگرفتم و در نهایت هم جواب مطلوبی متاسفانه نتونستم بگیرم .

        داخل سایت دیجی اسپارک پروژه ای بود تحت عنوان  ساخت رادیو کنترل 4کانال و در واقع اولین سورس من برای ساخت رادیوکنترل همین بود. و در کنارش هم از کلی سایت های دیگه و حتی سایت های خارجی سعی کردم کمک بگیرم. اما در نهایت موفق نشدم جواب مطلوبی بگیرم . ( دو تا از کانال ها که اصلا کار نمیکنند و دوتای دیگه هم از خطای بالایی برخوردارند _ با توجه به تستی که توی برنامه میشن پلنر قسمت کالیبراسیون رادیو اجام دادم_)

        اینم یک عکس کلی از رادیویی که ساختم(در شرایط آزمایشی)

        http://uupload.ir/files/pj21_img_0548.jpg

        با این حال بنظر من اگر شما پروژه ساخت رادیو کنترل هم داخل سایت تون  قرار بدید خیلی خوبه. یا اگر سورسی سراغ دارید که ساخت یک رادیو کنترل معمولی (4کانال) با استفاده از آردینو رو یاد داده باشه ممنون میشم معرفی کنید.

        اما از همه ی این تفاسیر که بگذریم دیگه تصمیم گرفتم که یک رادیو بخرم!

        و اما توضیحات شمارو در بالا خوندم. ببنید رادیویی که شما معرفی کردید من سرچ کردم اما فروشگاهی ندیدم که موجود داشته باشه. یک فروشگاه موجود داشت که اونم قیمتش یخورده بالا بود

        و اما در رابطه با نکاتی که ذکر کردید:

        در رابطه با نکته اول تون؛ به هر حال رادیویی هم که من انتخاب کردم کانال پنجم را برای این موردی که فرمودید داره

        در رابطه با نصب دوربین. فعلا که من قصد نصب یک دوربین معمولی( مثلا گوشی موبایل!) دارم و نمیخوام در این مورد هزینه ای بکنم . البته فعلا! اما اگر به هر حال بخواهم در اینده یک دوربین مناسبتر نصب کنم، ایا فقط این دوربین با کانال زمینی کنترل میشه( منظورم اینه که روشن یا خاموش شدن این دوربین ها فقط از طریق رادیو انجام میشه؟)

        و در رابطه با نصب led هم ؛ بصورت مستقیم به باتری وصل میکنم.

        با این حال باز ممنون میشم اگر موردی هست بفرمایید تا انتخاب بهتری داشته باشم فعلا که نظرم روی همون optic5 هست

        ضمن تشکر مجدد از جناب عالی

         

         

        • سلام مجدد
          در مورد نكاتي كه عرض نموديد موارد زير به استحضار مي رسد:
          1- اينكه يك راديوكنترل 5 كانال دارد فقط بحث تعداد كانال ها مطرح نيست. شما به اين نكته هم دقت كنيد كه كانال پنجم را براي چه كاري لازم داريد؟ اگر صرف روشن و خاموش كردن يك LED باشد يك كليد دوحالته در بالاي راديوكنترل باشد كار شما را انجام مي دهد و كافي است ولي چنانچه بخواهيد از اين كليد بين مدهاي پروازي سوئيچ كنيد يك كليد دو حالته فقط دو مد پروازي را براي شما امكان پذير مي كند و بقيه مدها بدون استفاده مي مانند مگر اينكه هر بار پرنده را به سمت پايين بكشيد و به درون تنظيمات برويد و دو مد ديگر را انتخاب كنيد و…! حتي خاموش روشن كردن همان LED هم هميشه به صورت يكنواخت نيست. به فرض اينكه شما قصد داشته باشيد يك الگوريتم تعويض نور براي كوادكوپتر در شب طراحي كنيد كه چند وضعيت داشته باشد باز هم به يك كليد چند وضعيتي نياز داريد.
          2- براي دوربين هم مي توانيد از همان ابتدا روشن نگه داريد و با استفاده از فرستنده و گيرنده كه كاملا مجزا از فلايت مي باشند آن را كنترل كنيد و به كانالي هم نيازي نداريد.
          3- ساخت راديوكنترل دست ساز در ليست جلسات آموزشي قرار دارد.
          موفق باشيد

  • سلام مجدد اقای قاسمی.مشکل رادیو حل شد ولی یه مشکل دیگه پیدا کردم.وقتی کالیبراسیون رو انجام دادم اقدام به پرواز کواد کردم.اما وقتی کواد روتر حدود 30یا 40 سانت بلد شد به سمت موتور 2 کج شد و ملخ موتور با برخورد به زمین شکست!میشه راهنمایی کنید که چیکار کنم حل شه؟!!در ضمن یه سوال دیگه:ایا باید جهت جلو فلایت apm با جهت جلو کوادروتر یکسان باشد؟در مراحل کالیبراسیون باید فلایت apm را به تنهایی کالیبره کرد یا کل کوادروتر را؟ممنون از وقتی که میگزارید.

    • سلام مجدد.
      1- ابتدا اينكه جهت جلوي كواد حتما بايد با جهت جلوي بدنه يكسان باشد تا نصب موتورها به درستي صورت گيرد. پس در وهله اول هر چهار موتور را طبق اطلاعاتي كه در جلسات APM ذكر شد نصب كنيد.
      2- براي كاليبراسيون APM مي توانيد همانطور كه فلايت روي بدنه نصب شده است كاليبراسيون را بر روي يك سطح كاملا افقي انجام دهيد و يا اينكه قبل از نصب فلايت كنترل بر روي بدنه كوادكوپتر كاليبراسيون را انجام دهيد. براي كاليبراسيون به شيوه دوم ابتدا بايد فلايت را روي يك سطح افقي(همانند ظروف مستطيل مانند(زاويه 90 درجه) بر روي يك سطح صاف) بچسبانيد و سپس كاليبراسيون را انجام دهيد. حتما كاليبراسيون اسپيدكنترل ها را در پايان كار انجام دهيد تا از عملكرد يكسان تمامي موتورها مطمعن شويد.
      بعد از انجام مراحل بالا نتيجه را اعلام كنيد تا در صورت نياز ادامه يابد.
      لطفا در جهت حفظ ايمني و احتمال پرتاب ملخ و… در مراحل اوليه تست از عينك ايمني و حفظ فاصله مناسب استفاده كنيد.
      موفق باشيد.

دیدگاهتان را بنویسید