PCB چیست ؟ بخش دوم { مفاهیم و واژگان مهم در PCB}

مقدمه

سلام. این قسمت بخش دوم مفاهیم PCB  هست. جلسه 1 رو میتونید از لینک زیر بخونید:

جلسه اول آموزش مفاهیم PCB

در این جلسه قصد داریم در مورد یه سری از اصطلاحات مهم و کاربردی PCB صحبت کنیم. فقط من سعی میکنم این اصطلاحات رو به انگلیسی بگم. چون بعضی از کلمات ترجمه اشون زیاد زیبا نمیشه و ما هم اکثرا با واژگان انگلیسی این اصطلاحات در نرم افزارها و کارهامون سر و کار داریم.

دوست عزیز ، خواندن این جلسه بدون انجام تمرینات آن و گام به گام پیش رفتن با درس تاثیر چندانی ندارد. لطفا همین الان یک قلم و کاغذ بردارید و گام به گام با محاسبات و مراحل این جلسه پیش بروید تا خودتان به درک عمیقی از این مطالب برسید و یک بار برای همیشه بتوانید الکترونیک را خوب یاد بگیرید و مدارها را دقیق تحلیل کنید.

اصطلاحات مهم در PCB

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”2″ ihc_mb_template=”4″ ]

 

Annular ring ( رینگ حلقوی) : به اون دایره ی مسی که دور سوراخ مخصوص لیحم پایه ها قرار گرفته میگن Annular ring.  شکل زیر گویای همه چیز هست:

 

نمایی از یک رینگ حلقوی در یک PCB - PCB چیست

 

DRC ( مخفف عبارت design rule check ) : DRC بخشی از نرم افزار هست که طراحی های شما رو چک میکنه تا از بابت نبودن خطا اطمینان حاصل پیدا کنیم. خطاهایی مثل کوچک بودن محل های سوراخ PCB ، باریک بودن بیش از حد مسیرهای سیمی و این که مسیرها به درستی به هم نرسیده باشن. در شکل زیر بخش DRC رو در نرم افزار altium مشاهده میکنید:

Drill hit( محل اصابت مته) : بخش هایی از PCB که قراره دریل بشه رو میگن Drill hit. وجود Drill hit های اشتباه در PCB ، در میان تولیدکنندگان PCB یه مشکل کاملا معمولی هست.

Finger : اصطلاح Finger ( گاهی اوقات Gold Finger ) در PCB در واقع مربوط به کانکتورهای کناری PCB شما هستند که این قابلیت رو به PCB شما میدن که به یک برد دیگه هم وصل بشه. کارت های گرافیکی و RAM هایی که درون کیس ها قرار میگیرن از این نوع هستند. شکل زیر نشان دهنده این موضوع هست.

 

Pad : روی سطح PCB یک بخش هایی هست برای لحیم کردن قطعات. به اون بخش میگن Pad . به همین سادگی. شکل زیر رو ببینید:

 

Surface mount ( نصب سطحی) : نصب سطحی روشی هست که به قطعات این امکان رو میده که بر روی یک PCB قرار بگیرن و دیگه نیازی نباشه که این قطعات پایه هاشون از سطح PCB عبور کنه و و در پشت برد لحیم بشن.
این روش ، روش غالبی هست که در اسمبل کردن بردهای امروزی مشاهده میشه و به بردها اجازه میده که جمع و جورتر طراحی بشن.

 

Trace : مسیرهای ممتد بر روی یک PCB رو Trace میگن. در یک PCB یک Trace میتونه پهناهای مختلفی داشته باشه. مثلا اگه بر روی خیلی از  PCB ها نگاه کنید بعضی مسیرها که پهن تر از سایر مسیرها هستند. مسیرهای پهن تر معمولا مربوط به تغذیه هستند در حالی که مسیرهایی باریک تر برای موارد مثل ریست به کار میره. نمونه از Trace ها رو در PCB مشاهده می کنید.

Thieving : به خطوط و نقطه های مسی که در یک طرف برد  وجود داره و به جایی هم وصل نیست میگن Thieving . علت حضورش هم اینه که مشکلات و سختی های فرایند اچ کردن (etching) رو کم میکنه. علتش هم اینه که زمان کمتری برای از بین بردن مس های اضافی نیازه.

Via :  این کلمه مخفف عبارت vertical interconnect access هست که اگه بخوایم خیلی تحت اللفظی ترجمه اش کنیم میشه ” دسترسی از طریق اتصال عمودی”. به عبارت دیگه Via در واقع یه سوراخ هایی هستند که در بردهایی با تعداد لایه های بالا،  لایه های مختلف از طریق این سوراخ به یکدیگه وصل میشن.

[/ihc-hide-content]

مثلا فرض کنید یه برد 4 لایه رو دارید. میخواید یه قطعه که روی لایه چهارم قرار گرفته رو به یه قطعه که روی لایه اول قرار گرفته وصل کنید. بهترین کار استفاده از Via هست. با استفاده از via شما یه سوراخ ایجاد میکنید در برد و لایه اول رو به لایه چهارم وصل می کنید و سپس اتصالات لازم رو از طریق سیم کشی ها انجام میدید. شکل زیر رو ببینید:

 

wave solder: این روش یک نوع روش لحیم کاری بر روی بردهای through-hole  هست که در این تکنیک قطعات بر روی برد قرار میگیرن و سپس بخشی از برد در یک مخزن لحیم مذاب قرار میگیره و تمامی قطعات لحیم میشن. البته این روش عیب هایی هم داره که از گفتن اون ها در اینجا خودداری میکنیم. ویدیوی زیر گویای همه چیز هست:

خوب دوستان. این جلسه هم به پایان رسید. مثل همیشه میتونید ما رو در تلگرام و یا اینستاگرام دنبال کنید:

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

2 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید