فلايت كنترلر و انواع آن {جلسه هفدهم}
فلايت كنترلر
فلايت كنترلر هسته مركزى يك ربات پرنده مى باشد. فلایت به معنای پرواز است و کنترل هم به معنى كنترل پرواز مى باشد. به بیان ساده فلايت كنترلر یا سیستم کنترل پرواز مشابه مغز انسان می باشد که تمامی فرامین و دستورات از آن صادر می شود و موتورها و ديگر قطعات متصل به آن مشابه اعضاى بدن انسانند.
کاربران محترم، خواندن اين جلسه بدون انجام تمرینات آن و گام به گام پیش رفتن با درس كافى نمى باشد. لطفا تمرين هاى آخر جلسه به همراه لينك هاى ارسال شده را به دقت مطالعه كنيد تا به درك كامل و عميقى از مطالبى كه در ادامه مى آيد برسيد.
موضوع مهمی که باید مد نظر قرار گیرد این است که شما چه انتظاراتی از یک فلایت کنترل دارید و برحسب آن فلایت مورد نظرتان را طراحی و یا خرید کنید. چند تا از مهمترین معیارهای انتخاب به صورت زیر است:
1-چه نوع پروازی را از ربات پرنده خود انتظار دارید.
2-هزینه و توان مالی که می توانید پرداخت کنید.
3-کواد کوپتر با قابلیت مانور، سرعت و قابلیت های همانند فیلمبرداری با کیفیت و…
هر چه انتظارات بالاتر می رود قطعا امکانات جانبی نیز افزایش می یابد و بالطبع حجم برنامه و نرم افزارهای جانبی نیز بیشتر می شود. در ادامه با معرفى فلايت كنترل هاى موجود در بازار آشنا مى شويم و قيمت هاى حدودی هر کدام نیز آورده شده است تا بتوانيد به راحتى مقايسه كنيد.
فلايت كنترلر KK
این فلايت كنترلر حداقل امکانات برای یک پرواز را دارا می باشد. در شکل زیر نمونه ال سی دی دار آن را مشاهده میکنید. نمونه دارای LCD یکی از راحت ترین فلایت کنترلرها از جهت نصب و تنظیمات می باشد به دلیل اینکه این برد نیازی به اتصال به کامپیوتر ندارد و با چند تنظیم دستی روی خود برد به راحتی به یک پرواز پایدار می رسید. البته باید توجه کنید که بعد از اینکه حرفه ای شدید دیگر این برد قابلیت های مورد نیاز شما همانند اتصال سنسورهای بیشتر را ندارد و ناگزیرید به سراغ بردهای همانند APM یا مولتی وی یا نازا و… بروید. نصب سنسورهای بیشتر باعث پایداری بیشتری می شود که در جلسات آتی به آن می پردازیم.
قیمت نوع بدون LCD نسخه 5.5: 55000 تومان
قیمت برد KK2.1.5 با ال سی دی: 160000 تومان
این فلایت کنترلر نمونه های دیگری نیز دارد. براى آشنايى و شناخت كامل نسخه هاى فلايت كنترل KK و آخرين تغييرات روى ورژن هاى جديد آن از لينك زير استفاده كنيد:
فلايت كنترلر CC3D
اين فلايت كنترلر يك فلايت كنترلر اپن سورس مى باشد كه توسط OpenPilot توسعه داده شده است. CC3D مخفف CopterControl 3D است و در حال حاضر دو ورژن از آن در بازار موجود است كه يكى CC3D است و ديگرى CC3D REVO مى باشد. اين فلايت كنترل داراى پردازنده 32 بيتى STM32 است. اين فلايت كنترل با استفاده از سنسورهاى شتاب سنج و ژيروسكوپ خود به راحتى يك پرواز پايدار و ايمن را براى شما فراهم مي كند. اين فلايت كنترل برخلاف فلايت كنترل KK از سنسور GPS حمايت مى كند.
فلايت كنترل هايى همانند NAZE32 و FLIP32 تكامل يافته اين فلايت كنترل هستند. نكته مهم ديگرى كه در مورد اين فلايت كنترل قابل ذكر است اين است كه از پروتكل هاى PPM و SBUS و PWM حمايت مى كند و مى توانيد با گيرنده هاى راديوكنترل مختلف ارتباط برقرار كنيد. براى شناخت پروتكل هاى مختلف بين فلايت كنترل ها و راديوكنترل ها مى توانيد از لينك زير استفاده كنيد:
نکته1: این فلايت كنترلر فقط قابلیت ساپورت 6 موتور را دارد بنابراین در صورت که قصد دارید اکتاکوپتر و انواع آن را بسازید نمی توانید از این فلايت كنترلر استفاده کنید.
نکته 2: CC3D عيبى كه دارد اين است كه نمي توان از GPS براى قابليت هايى همانند بازگشت به خانه يا Alt Hold و…استفاده كرد و از GPS فقط مى توان براى ارسال موقعيت از طريق تلمترى و استفاده در OSD سود برد و این عیب فقط در ورژن CC3D Revo برطرف شده است و از GPS می توان برای مدهای پروازی همانند سیستم بازگشت به خانه(RTL) استفاده کرد. بنابراین بهتر است که به جای CC3D از CC3D Revo استفاده کنید.
نکته 3: در حال حاضر نرم افزارهایی همانند Beta Flight، iNAV و Clean flight اعلام کرده اند که در آپدیت های جدیدشان فلايت كنترلر های CC3D و Naze32 به دلیل کمبود حافظه توانایی پشتیبانی از قابلیت های جدیدشان را ندارند و احتمالا به زودی پشتیبانی از این فلایت کنترلرها را قطع می کنند.
این نکته شامل تمامی بردهای با پردازنده STM32F1 می شود. بنابراین پیشنهاد ما این است که در صورتی که هنوز این برد را نخریده اید و قصد دارید برای مولتی روتورتان یا هواپیمای مدل یا… فلايت كنترلر بخرید به سمت فلايت كنترلر های با پردازنده STM32F3 یا F4 یا F7 بروید و از فلایت کنترلرهای NAZE32 یا CC3D استفاده نکنید. برای یک جایگزین مناسب می توانید از CC3D Revo استفاده کنید که دارای پردازنده STM32F405RGT6 از خانواده ARM Cortex-M4 می باشد. براى اطلاعات بيشترمى توانيد از لينك زير استفاده كنيد:
قیمت ها:
قيمت فلايت كنترل CC3D در فروشگاه هاى داخلى كه همه چينى هستند از 40000 تومان شروع مى شود و معمولا حداكثر تا 100000 تومان است.
قیمت فلایت کنترل CC3D Revo حدودا 180000 تومان می باشد.
فلايت كنترل Naze32
قيمت فلايت Naze32 Dof6 حدود 80000 تومان مى باشد.
فلايت كنترل نازا
فلایت کنترل نازا(DJI NAZA) دارای قابلیت های بسیاری است که البته بسته به پولی که پرداخت می کنید این قابلیت ها در مدلهای مختلف کم و زیاد میشود. این فلایت کنترل دارای سری های متعددی می باشد که ما در اینجا فقط نوع M که در فروشگاههای داخلی موجود است را شرح داده ایم. عیب این سری از نازا این است که فقط سايزهاى متوسط و كوچك مولتى روتور را ساپورت مى كند و براى سايزهاى بالاتر از 65.5 سانتى متر می بایست نوع Wookong-M را خریداری کنید که قیمت بسیار بالایی دارد.
قیمت فلایت کنترل DJI Naza-M lite حدود 750000 تومان می باشد. البته این قیمت کلی به همراه GPS می باشد و در صورتی که قصد خرید GPS را ندارید قیمت آن به نصف می رسد.
فلايت كنترل MultiWii
بردهای مولتی وی مدل های مختلفی دارند و قابلیت های بسیار زیادی به هرکدام از اين بردها اضافه شده است. این بردها بر پایه آردوینو طراحی شده اند و خیلی راحت با استفاده از آردوینو می توانید به این برد متصل شويد و تغییرات لازم را انجام دهيد. این فلایت کنترل را تقریبا در هر فروشگاهی می توانید پیدا کنید. يكى از پركاربردترين مدلهاى اين فلايت كنترل را در زير مشاهده مي كند. این مدل را گاهی با نام MWC SE V2.0 هم نشان می دهند که مخفف MultiWii CRIUS SE V2.0 است.
قیمت بردکنترلی MultiWii SE V2.6 حدود 120000تومان می باشد.
براي آشنايي با تمامي ورژن هاي فلايت كنترل مولتي وي و همچنين راه اندازي اين فلايت كنترل مي توانيد از لينك هاي زير استفاده كنيد.
آشنايى با انواع مدل هاى فلايت كنترل مولتى وى
راه اندازي فلايت كنترل مولتي وي
فلايت كنترل Pixhawk
Pixhawk یک اتوپایلوت بسیار پیشرفته است به صورت Open Source ارايه شده است اين فلايت كنترل داراي پردازنده 32 بيتي STM32F427 است. داراي سنسور 16 بيتي ژيروسكوپ L3GD20H است همچنين داراي سنسور شتاب سنج/قطب نماي LSM303D است و شتاب سنج و فشارسنج نيز بر روي خود دارد. از پروتكل هاي SBUS و PPM هم حمايت مي كند.
قیمت برد پیکس هاوک(Pixhawk)از 500000تومان تا 1500000تومان برای بردهای مختلفش است.
فلايت كنترل APM
این فلایت کنترل یک فلايت كنترل بسیار خوب با رابط کاربری ساده می باشد که به نام اردوپایلوت مگا (Ardupilot Mega-APM) نیز شناخته شده است، یک اتوپایلوت متن باز است که از سال ۲۰۰۷ توسط گروه DIYDrones آغاز شد. این اتوپایلوت قابلیت نصب روی انواع سامانههای بدون سرنشین اعم از هواپیما، مولتی روتور، ماشن و قایق را دارد. در زیر نمای کلی و خروجی های مربوط به این فلایت کنترل رو مشاهده می کنید.
اردوپایلوت بر اساس اردوینو (Arduino) ساخته شده است.
این فلایت کنترل را در چند جلسه به صورت کامل راه اندازی کرده ایم که از لینک های زیر قابل دسترس می باشد.
قیمت بردهای APM چینی در بازار بسیار ارزان می باشد که حدود 170000 تومان می باشد. قیمت برد MINI APM حدود 170000تومان است.
مقايسه فلايت كنترل APM و Multiwii
بردهای مولتی وی و APM بر اساس آردوینو بنا نهاده شده اند و تفاوت های اساسی با هم دارند. ابتدا اينكه از لحاظ قدرت پردازش هر دو فلايت كنترل در رده يكساني هستند و هر دوي آنها از پردازنده هاي 8 بیتی و فرکانس 16 مگاهرتز استفاده مي كنند و همانطور كه در قسمت هاي قبلي گفته شد هر دوي آنها از سنسورهاي ژيروسكوپ، شتاب سنج، قطب نما، فشارسنج، GPS و… پشتیبانی می کنند .
اولین تفاوت بین برد مولتی وی و APM محیط های نرم افزاری آنهاست که محیط نرم افزاری APM بسیار بهتر از محیط نرم افزاری مولتی وی است. نرم افزار مورد استفاده در فلايت كنترل APM با نام Mission Planner يا MP خوانده مي شود و نرم افزار مورد استفاده در فلايت كنترل مولتی وی MultiWii GUI نامیده می شود.
دومین تفاوت اینکه تنظیمات محیط نرم افزاری مولتی آسان نیست و برای اینکار ابتدا باید برای تنظیمات سخت افزاری از محیط آردوینو استفاده کنید و در مرحله دوم بعد از تنظیمات در آردوینو به سراغ MultiWii GUI برویم و در این محیط گرافیکی نیز تنظیمات دیگر مربوط به سنسورها و میزان PID و… بپردازیم که باعث می شود نیاز به یادگیری و مطالعه زیاد این برد باشد. ولی در برد APM تمامی تنظیمات در یک محیط نرم افزاری با نام Missionplanner انجام می شود.
مقايسه فلايت كنترل Naza و APM
این مقایسه را برای کاربرانی انجام داده ایم که بین دو گزینه نازا و APM شک دارند. یا دوستانی که بین نازا و پیکس هاوک نیاز به انتخاب دارند.
1- یکی از مواردی که همواره مورد انتقاد بوده است قیمت بالای فلایت کنترلر های نازا می باشد که باعث شده است دوستان زیادی به سمت فلایت های ArduPilot گرایش پیدا کنند. در حقیقت صرف اینکه فلایت کنترلرهای نازا دارای پردازنده های 32 بیتی هستند دال بر افزایش قیمت آنها نیست.
2- در صورتی که تنها معیارتان پردازنده های 32 بیتی نازا می باشد می بایست به این نکته توجه کنید که پیکس هاوک نیز 32 بیتی است و سرعت پردازش بالایی دارد. هر چند که APM قابلیت رقابت پردازشی با نازا را ندارد!
3- کاربرانی که تجربه کار با فلایت کنترلر های آردوپایلوت را دارند می دانند که دسترسی کاربران به تنظیمات بسیار زیاد است و به دلیل اپن سورس بودن روز به روز نیز این سطح دسترسی به تنظیمات پروازی در نرم افزار میشن پلنر افزایش می یابد ولی فلایت کنترل نازا سطح دسترسی پایین تری نسبت به آردوپایلوت دارد.
4- یکی از معایب فلایت کنترلر های نازا این است که در بیشتر سری های آن شما از این فلایت کنترل فقط برای ساخت مولتی روتور می توانید استفاده کنید. مثلا از همان مدل هایی که در بالا نشان دادیم نمی توانید برای ساخت هواپیما یا غیره استفاده کنید و برای مدل های دیگر می بایست فلایت کنترلرهای جدید خرید کنید.
5- فلایت کنترلر های آردوپایلوت از نظر نرم افزاری اپن سورس می باشند که بسیار مناسب کارهای تحقیقاتی می باشند و می توانید آنها را گسترش دهید و یا حتی نرم افزار میشن پلنر را با ویژوال استودیو تغییر دهید و به شکل دلخواهتان در بیاورید ولی در فلایت کنترلرهای نازا این امکان وجود ندارد. البته کم بودن سطح تنظیمات برای کاربران مبتدی در بعضی سری های نازا یک مزیت محسوب می شود.
مقایسه ای که ما در بالا انجام دادیم یک مقایسه کلی است و برای مقایسه جز به جز باید جلسات مربوط به هر فلایت کنترل که بر روی سایت قرار داده شده است را مطالعه کنید و بسته به نیازتان می توانید یکی از فلایت کنترلرهای بالا را خریداری کنید.
در پايان سنسورهايي كه یک بردکنترلی پیشرفته نیاز به راه اندازی دارد به صورت زير است:
1-سنسور جایروسکوپ(Gyroscope Sensor)
2-سنسور قطب نما(Compass Sensor)
3-سنسور شتاب سنج(َAccelerator Sensor)
4-سنسور فشارسنج(Pressure Sensor)
5- سنسور جی پی اس(GPS Sensor)
6-سنسور آلتراسونیک(Ultrasonic Sensor)
7-سنسور دماسنج(Temperature Sensor)
8- سنسور رطوبت سنج(Humidity Sensor)
9-سنسور سرعت باد(Airspeed Sensor)
10-سنسور شار نوری
برای خرید فلایت کنترلرها میتونید از فروشگاههای زیر استفاده کنید. این لینک ها جنبه تبلیغاتی نداشته و در صورتی که فروشگاههای دیگری با قیمت و کیفیت بهتر موجود بود جایگزین می شوند.
این جلسه هم به پایان رسید. برای اطلاع از جلساتی که در آینده بر روی سایت قرار داده می شود و همچنین مطالبی که در کانال ما منتشر می شود می توانید ما را در محیط های مجازی دنبال کنید:
170 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام خسته نباشید
من یک فلایت p2 خریدم. فریم ریس ۲۵ سانتی دارم. ایا وحدودیتی برای اندازه فزیم و نوع فلایت وجود دارد؟ چون تنظیم گینها خیلی مشکل شده. عموما به عقب یا جلو زیاد انحراف دارد و اصلا نمیشه پرواز داد. به محظ رسیدن تراتل به وسط به عقب یا جلو به سمت بالا پرش میکند.
ساپورت نرمافزاری سایت سازنده هم خیلی ضعیف و نرمافزارش تنظیمات محدودی دارد. امکان استفاده از نرم افزار سایر فلایت کنترل ها وجود دارد؟ ممنون از وقتی که میگذازید
سلام و احترام
لطفا ابعاد فريم مورد نظر را ارسال نمائيد
عرض کردم فریم 25 سانت. فریمx ابعادقطرها 25*25
سلام مجدد
اصولا فريم شما نبايد مشكلي از بابت سايز داشته باشه ولي جهت اطمينان مقادير حساسيت رول و پيچ را در نرم افزارتون افزايش دهيد. احتمالا مشكل برطرف مي شود.
موفق باشيد
باسلام مجدد و احترام
یه فلایت با پایداری خیلی خوب و قابلیت دادن مسیر با لپ تاپ یا گوشی رو خواستم خریداری کنم آیا اردوپایلوت مناسبه؟ به جهت داشتن قابلیت اتصال ماژول های متعدد و اتصال به میشن پلنر، لطفا اسم و مدل رو هم اگه ممکنه بفرمایید باتشکر فراوان از شما
سلام و عرض ادب
فلايت كنترل پيكس هاوك داراى چند مدل مىباشد و يك فلايت كنترل قوى مى باشد كه مى توانيد براى اينكار استفاده كنيد. دقت كنيد كه فلايت كنترلرهاى نازا نيز موجود مى باشد ولى ميزان دسترسى در فلايت كنترلهاى آردوپايلوت بيشتر مى باشد. مزايا و معايب و مدل هاى زيادى در مورد اين دو گروه وجود دارد كه بهتر است از طريق جلسات مطالعه كنيد و مطابق نياز و ميزان بودجه خود در اين باره تصميم گيرى كنيد.
1- فلايت كنترل نازا
2- فلايت كنترل PIxhawk
با آرزوى بهترين ها
باسلام و تشکر از راهنمایی شما
بنده از یه فلایت کنترل p2 pro استفاده میکنم، در سایت JIYI به قابلیت چرخش حول سوژه اشاره شده ولی حین پروگرام کردن این گزینه. وجود ندا رد، وقتی رادیو رو هم روی مد سایکل میذارم بازم قابلیت چرخش رو نداره جهت فیلمبرداری نیاز دارم، یه سوال دیگه اینکه میشه از نرم افزار میشن پلنر برای برنامه ریزی p2 pro استفاده کرد، چون نرم افزار خود فلایت قابلیت دادن مسیر حرکت روی نقشه حین پروگرام رو نداره، رادیو AT10 version 2
سوال آخر آیا ماژولی برای نمایش میزان باطری به صورت بیسیم و ارسال روی رادیو (میزان شارژ باقیمانده نه ولتاژ) وجود داره در حال حاضر از ماژول تله متری ولتاژ استفاده میکنم ولی زیاد دقیق نیست.
خیلی ممنون بابت راهنمایی های مفیدتون
سلام و احترام
در مورد مطالبى كه در بالا بيان نموديد نكات زير را خدمتتان عرض مى كنم:
1- فلايت كنترل P2 pro قابليت مذكور را داراست و قطعا در تنظيمات نرم افزارى نيز پارامترهاى مربوط به اين قابليت موجود مى باشد بنابراين براى رفع مشكل از ورژن هاى بروز استفاده كنيد يا اينكه با نصب دوباره نرم افزار اين قابليت را بررسى كنيد.
2- از نرم افزار ميشن پلنر نمى توان براى كنترل اين فلايت كنترلر استفاده نمود.
3- در مورد نمايش ميزان باترى علت خطايى كه بيان مى كنيد به خاطر تغييرات ناگهانى تراتل مى باشد كه باعث خطا در نمايش ميزان ولتاژ مى شود وگرنه با همين ميزان ولتاژ نيز مى توانيد از زمان اتمام باترى مطلع شويد. براى اينكار پيشنهاد مى كنم زمان تقريبى پرواز خودتان را محاسبه كنيد سپس در اواخر زمان پرواز به نرمى كوادكوپتر را پرواز دهيد تا در ميزان ولتاژ خطا حاصل نگردد و ماژول تلمترى هم به محض رسيدن ولتاژ هر سلول به كمتر از 3.5 ولت پيغام اتمام ظرفيت باترى را ارسال مى كند.
4- در صورتى كه قصد نداريد از ولتاژ به عنوان يك ابزار براى تخمين زمان پرواز استفاده كنيد مى بايست از سنسورهاى جريان كمك بگيريد. سنسورهاى جريان نيز معمولا به سه طريق در دسترس قرار مى گيرند و شما يكى از اين سه روش را مى بايست انتخاب كنيد:
الف: در صورتى كه برد تغذيه ولتاژ شما داراى سنسور جريان است به راحتى مى توانيد از اين سنسور جريان كمك بگيريد.
ب: در صورتى كه فلايت كنترل شما داراى سنسور جريان است مى توانيد از اين سنسور كمك بگيريد.
ج: در صورتى كه هيچكدام از دو روش بالا در دسترس شما نيست مى بايست از يك سنسور جريان خارجى استفاده كنيد و آن را به صورت مجزا خريدارى كنيد. همانند ماژول جريان و ولتاژ پيكس هاوك يا APM كه اينكار را براى كاربران خود انجام مى دهند.
البته روش هايى به صورت مجازى نيز وجود دارد كه با استفاده از بعضى از نرم افزارها انجام مى شود و ظرفيت را تخمين ميزند ولى به دقت سنسور جريان نيست.
با آرزوى موفقيت براى شما
سلام
ایا همه ی فلایت کنترل ها قابلیت حفظ ارتفاع دارن؟ و اینکه برای ثابت نگه داشتن ارتفاعشون فقط از سنسور فشار سنج استفاده میکنن؟
با تشکر
سلام و احترام
در مورد سوال اول اينكه همه فلايت كنترلرها قابليت حفظ ارتفاع را ندارند و نمى توانند در يك نقطه ثابت ارتفاع خود را حفظ كنند و سوال دوم هم اينكه براى حفط دقيق ارتفاع علاوه بر فشارسنج بهتر است از يك عدد سنسور آلتراسونيك استفاده گردد تا ارتفاع به صورت كاملا دقيق تشخيص داده شود.
موفق باشيد