معرفی رگولاتورها و کاربرد آنها و بررسی رگولاتور 7805

مقدمه

در این جلسه قصد داریم به معرفی قطعه پرکاربرد رگولاتور بپردازیم و با این رو به صورت کامل آشنا شویم و کاربردهایش رو با یکدگیر بشناسیم.
در صورتی که دوست دارید  دیگر جلسات دوره مفهومی و پایه ای الکترونیک ، را مطالعه کنید میتوانید از این لینک استفاده کنید: 

دوست عزیز ، خواندن این جلسه بدون انجام تمرینات آن و گام به گام پیش رفتن با درس تاثیر چندانی ندارد. لطفا همین الان یک قلم و کاغذ بردارید و گام به گام با محاسبات و مراحل این جلسه پیش بروید تا خودتان به درک عمیقی از این مطالب برسید و یک بار برای همیشه بتوانید الکترونیک را خوب یاد بگیرید و مدارها را دقیق تحلیل کنید.

رگولاتور چیست و چه کاربردی دارد؟

کلمه رگولاتور(regulator)  برگرفته از فعل regulate به معنای تنظیم کردن هست.و خود واژه رگولاتور یعنی تنظیم کننده.

اول از همه بگم هر جا در متن میگیم رگولاتور منظورمون رگولاتور ولتاژه(چون رگولاتور یه مفهوم کلی هست)حالا اینجا برای ما رگولاتور ولتاژ رو تنظیم میکنه.برای ما خیلی مهمه که در خروجیمون یه ولتاژ ثابت داشته باشیم که نوسانی نداشته باشه تا به المان های مدارمون آسیبی نرسه. یعنی شما به رگولاتور یه ولتاژ ورودی میدید و رگولاتور هم به شما یه ولتاژ خروجی ثابت و پایدار میده.

آموزش رگولاتور در الکترونیک

مزایای رگولاتورها

رگولاتور ها دو تا مزیت خیلی مهم دارند:

مزیت اول : 

مزیت اول خروجی ثابت و پایدار است. ما با رگولاتورها یک خروجی پایدار داریم. این موضوع بسیا ساده و البته بسیار مهم است. گاهی اوقات آیسی ها و سنسورهایی وجود دارد که با 0.5 ولتاژ اختلاف نیز ممکن است بسوزند. به همین علت حضور یک رگولاتور بسیار حیاتی است. 

  مزیت دوم: 

برای یک مدار که بخش هایی مختلف با ولتاژهایی مختلف نیاز دارد ، نیازی به استفاده از باتری های مختلف نیست. اگر یک مدار داریم که میکروکنترل با 5 و سنسور با 3.3 و موتور با 12 کار میکند ، کافی است برای هر کدام از این موارد یک رگولاتور قرار دهیم و نیازی نیست هر کدام منبع تغذیه ای جداگانه داشته باشند. 

مزیت رگولاتورها در مدارهای الکتریکی

دسته بندی انواع رگولاتورها

رگولاتورها به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

1- رگولاتور با خروجی ثابت : که خروجی آنها همواره مقداری ثابت می باشد. 

2-رگولاتور با خروجی متغیر : میتوانند با توجه به مدار جانبی خروجی متفاوتی داشته باشند. مثلا مقاومت 10 کیلو و خازن 100 نانو یک خروجی دارد و مقاومت 2.2 کیلو و خازن 10 پیکو یک خروجی دیگر دارد. 

در ادامه سعی میکنیم رگولاتورهای سری 78 را که سری مهمی هستند ، مورد بررسی قرار می دهیم. 
برای آشنایی بییشتر روی جدول زیر رگولاتورهای سری مثبت(از سری 78) رو به همراه ولتاژ خروجی و مینییمم ولتاژ ورودی روی یه جدول آوردیم:

جدول رگولاتورها

دو نکته مهم در مورد رگولاتورها وجود دارد که خالی از لطف نیست آنها را در آنجا بررسی کنیم : 

 ولتاژ خروجی رگولاتورهای این سری(سری 78) از روی دو رقتم آخر معلوم میشه یعنی به عنوان مثال رگولاتور 7824 ولتاژ خروجی اش 24 ولته یا 7812 ولتاژ خروجیش 12 ولته.یعنی به طور کلی رگولاتور 78XX ولتاژ خروجیش هست XX

 سری 78 سری هست که ولتاژ خروجیش مثبت و ثابته و در مقابل اون سری 79 سری هست که ولتاژ خروجیش منفی هست و ثابت.یعنی مثلا ولتاژ خروجی رگولاتور 7905 میشه منفی 5 ولت.یعنی به طور کلی خروجی 79XX میشه منفی XX

 

معرفی رگولاتور 7805

ولتاژ خروجی این رگولاتور مثبت 5 ولت هستحالا این که چرا اینقدر مشهوره داستانش فرق داره. علت شهرت این رگولاتور این است که  اکثر مداراتی که ما باهاشون کار میکنیم با 5 ولت ثابت کار میکنند. قطعاتی مثل میکروکنترلرها و سنسورها و … از این نمونه هستند. 

این رگولاتور 3 تا پایه داره.  که پایه هاش به صورت زیره :

پایه های رگولاتور 7805

پایه اول ورودی هست پایه دوم باید به زمین وصل شود. و پایه سوم نیز هم که ولتاژ خروجی است. نکته ای که اینجا وجود دارد اینه که حداکثر جریان خروجی این رگولاتور 0.5 آمپر است و اگه شما بیشتر از آن جریان بکشید ممکن است رگولاتور بسوزد. اما اگر بخواهیم جریان بیشتری بکشیم باید چکار کنیم ؟ 

چند راه وجود دارد:

اول این که میتوانید به جای این رگولاتور از رگولاتورهای دیگر استفاده کنید که جریان خروجی بیشتری به شما میدهند. مثل LM2576 (البته این رگولاتور یک رگولاتور جریان متغیر است.)

 دوم این که از رگولاتور قابلمه ای همان سری استفاده کنید..رگولاتور قابلمه ای یک رگولاتور هست که در شکل زیر آورده شده است و جریان خروجی آن 3 آمپر است.

رگولاتور قابلمه ای

تنها نکته ای که درمورد این رگولاتور وجود داره اینه که بدنه آن باید به زمین وصل شود که میتونید از همان دو تا سوراخی که برای پیچ کردن استفاده میشود ، استفاده کنید و با پیچ آن رو به زمین وصل کنید.

دوست عزیز به پایان این جلسه رسیدیم. اگر مایل هستید، با الکترونیک و قطعات الکترونیک با زبان ساده اما دقیق و یک بار برای همیشه آشنا شوید، میتوانید از لینک زیر استفاده کنید:

دوره آموزشی الکترونیک به زبان ساده

مثل همیشه میتوانید ما را در تلگرام و یا اینستاگرام دنبال کنید. 

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

134 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام..ای سی 7805چجوری ولتاژ ثابت 5 ولت را در خروجی نشون میده؟؟؟

    • با سلام.
      آیا منظور شما این است که در مورد مدارهای داخلی این رگولاتور صحبت کنیم و نحوه رگوله شدن ولتاژ را توضیح دهیم ؟

    • با سلام.
      به سادگی میتوانید از فروشگاه های اینترنتی این رگولاتور را تهیه کنید. نمونه آن roboeq می باشد که لینکی از آن در زیر آورده شده است.
      roboeq
      موفق باشید.

  • با سلام
    من یه ژنراتور سه فاز pm از نوع DRSS ، شار محور ۸ قطب ساختم که طبق محاسبات باید ۷۵۰ دور بچرخه تا ۵۰ هرتز برق تولید کنه…
    من با استفاده از رکتیفایر سه فاز، برق Ac رو به Dc تبدیل کردم تا بتونم برق رو بدم به اینورتر و از اینورتر برق تمیز با ولتاژ ، آمپر و هرتز مناسب شبکه سراسری برق تحویل بگیرم که بشه این ژنراتور را به شبکه برق وصل کرد.
    حالا مسئله ای که وجود داره اینه که، من نمیدونم ما بین خروجی رکتیفایر و ورودی اینورتر، آیا به رگولاتور نیاز هست؟ یا خیر؟
    درک من از این مسئله اینه که نیازی نیست و اینورتر خودش همه چیزو ردیف میکنه ، چرا که تهیه رگولاتور هم مستلزم هزینه است، هم قرار دادنش در مدار باعث تلفات انرژی و کاهش بازده سیستم میشه. اما توجیهی برای درک ناقص خودم ندارم، ضمن اینکه اگر اشتباه درک کرده باشم، یا اینورتر میسوزه یا مجوز اتصال به شبکه نمی تونم بگیرم…
    در این بین شما میتونید منو راهنمایی کنید و بفرمائید اگر رگولاتور نیازه، دقیقا چه رگولاتوری باید استفاده کنم؟
    ضمن اینکه هنوز اینورتر هم نخریدم که متناسب با رگولاتور خریداری بشه که اگر مدل اینورتر رو هم بتونید راهنمائی بفرمائید ، ممنون میشم
    .
    فکر کنم برای جواب دادن به سوالات من لازمه بدونید که:
    اول- ژنراتور دارای ۸ قطب و ۱۲ سیم پیچ است
    دوم- هر سیم پیچ حدود ۲۵۰ گرم سیم لاکی با قطر ۱ میلیمتر داره
    سوم- آرایش ستاره یا مثلث ژنراتور من قابل تغییره
    چهارم- محرک ژنراتور توربین بادی است
    پنجم- من سعی کردم ژنراتور را برای تولید توان ۱ کیلووات در سرعت ۱۰۰ دور طراحی کنم که هنوز نمیدونم چقدر موفق شدم و فعلا در همین حد میدونم که ژنراتورم کار میکنه.
    ششم- آهنرباهای استفاده شده از نوع بلوکی نئودمیوم با گرید ۴۲ و ابعاد ۵۰ در ۲۰ در ۱۰ هست.
    هفتم- فاصله هوایی بین آهنربا و سیم پیچ ها ، با در نظر گرفتن خطاهای اجرا، حدود ۱.۵ تا ۲ میلیمتر است.
    هشتم- تخصص من عمرانه نه برق و الکترونیک و ممنون میشم اگر زحمت کشیدین و توضیحی دادین، مراعات بفرمائید و مثل مطالب مفید سایتتون که با زبان ساده و شیوا بیان شده، ساده توضیح بدین تا در حد درک من هم باشد.
    .
    با تشکر از سایت خوبتون
    برنا

    • با سلام و احترام.
      متاسفانه موضوع شما نیازمند دانشی در زمینه برق قدرت می باشد که در تخصص ما نمی باشد.
      موفق باشید.

  • با سلام!!من تو مدارم از یک ایسی رگلاتور 7805 استفاده میکنم!!منبع تغذیه مدارم 12 ولته!!ولی مشکلی که وجود داره اینه که ایسی رگلاتور تو پایه ورودیش 12 ولته میگیره و تو پایه خروجی هم همون 12 ولته میده به نطر شما مشکل از کجاست!!من ایسی ایسی رگلاتور تو یه مدار دیگه تست کردم کاملا سالمه و خروجی 5 ولت میداد!!

    • با سلام.
      با توجه به توضیحاتی که فرمودید ، مشکل شما از مداری که طراحی کرده اید می باشد. در واقع مدار شما یا به درستی طراحی نشده است یا به درستی بسته نشده است ویا این که یکی از قطعات آن سوخته است. لطفا این موارد را چک بفرمایید.
      موضوعی که میفرمایید یک موضوع متداول است که بنده نیز چند بار به آن برخورده ام و چیز عجیبی نمی باشد.
      موفق باشید.

    • احتمالا برق ورودی رو برعکس اعمال کردین که باعث خراب شدن رگلاتور میشه کاربرد بیشتر این رگلاتور ها تو مدار های صوتی تصویری برای تامین ۵ ولت برق usb میباشد

دیدگاهتان را بنویسید