جريان متناوب و مستقيم (کاربردها و نحوه استفاده از آنها در پروژه)

جریان متناوب و جریان مستقیم

در جريان مستقيم بارهاي الكتريكي فقط در يك جهت جريان دارند ولي در جريان متناوب بارهاي الكتريكي به صورت متناوب در هر دو جهت به جريان در مي آيند. همچنين ولتاژ نيز به صورت دوره اي در مدارات الكتريكي به دليل تغيير جهت جريان برعكس مي شود. بيشتر مدارات الكترونيكي كه ما با آنها سروكار داريم با جريان DC‌كار مي كنند با اين وجود درك درستي از جريان AC بسيار مهم است. قبل از خواندن ادامه مطلب حتما مطلب زير را مطالعه كنيد.

ولتاژ، جریان، مقاومت و قانون اهم

جریان متناوب و مستقیم

جریان متناوب یا AC

جريان متناوب يا Alternative Current به صورت اختصار با AC نشان داده مي شود. در جريان متناوب بارهاي الكتريكي به صورت متناوب در هر دو جهت به جريان در مي آيند. همچنين ولتاژ نيز به صورت دوره اي به دليل تغيير جهت جريان برعكس مي شود. از جريان متناوب براي تامين برق منازل و ساختمان ها و…به وفور استفاده مي شود.

alternative current

تولید برق AC

برق AC را ميتوان توسط دستگاهي بنام آلترناتور(Alternator) توليد كرد. اين دستگاه نوع خاصي از ژنراتور است كه براي توليد جريان متناوب استفاده مي شود. در درون اين دستگاه حلقه هاي بافته شده سيم در درون يك ميدان مغناطيسي است كه يك جريان را در امتداد سيم القا مي كنند. برای شبیه سازی برق AC یک میل لنگ را به یک پیستون متصل می کنیم و با استفاده از آن آب را به صورت متناوب در لوله جابجا می کنیم. در شکل بخش هایی که آب سخت عبور می کند همانند مقاومت بر سر راه آب هستند.

 

alternative

شکل موج AC

شکل موج جریان AC به شیوه های مختلف است که معمول ترین آن شکل موج سینوسی است که در شکل زیر مشاهده می کنید.

شکل موج سینوسی

يك موج سينوسي سه تا بخش دارد: دامنه، فركانس و فاز

sinus

V(t) كه نشان دهنده ولتاژ بر حسب زمان است و بسته به علامت سينوس تغيير علامت مي دهد.

VPنشان دهنده دامنه است و ميزان حداكثر مقدار ولتاژ يا همان نوك قله نمودار را نشان مي دهد.

2π : مقدار ثابتي است كه براي تبديل فركانس از سيكل(بر حسب هرتز) به فركانس زاويه اي(راديان بر ثانيه) است.

f: فركانس موج سينوسي است.

 φ : فاز موج سينوسي است و عددي از 0 تا 360 درجه است. فاز مقدار انتقال موج سينسوسي بر روي نمودار بر حسب زمان است.

 

 

شکل موج مربعی

شکل موج مثلثی

جریان مستقیم یا DC

جريان مستقيم يا Direct Current به صورت اختصار با DC نشان داده مي شود. باتری ها نمونه از ولتاژ DC هستند.

فهم جریان مستقیم خیلی آسونه چون ولتاژ و جریان ثابت است. مثل جریان آبی است که فقط در یک جهت جریان دارد و به راهش ادامه می دهد!

 

شکل زیر هم نمودار ولتاژ بر حسب زمان جریان مستقیم را نشان می دهد.

 

ولتاژ DC طبق زمان باید یک ولتاژ ثابتی رو برای ما تامین کنه ولی در واقعیت باتری به مرور زمان دچار افت ولتاژ میشه ولی در کاربردها ما فرض می کنیم که ولتاژ ثابت است.

فرکانس جریان AC

در جریان متناوب اصطلاحی بنام فرکانس داریم که به صورت زیر است.

emf

تعداد دفعاتي كه يك موج در مدت زمان يك ثانيه تكرار مي شود را فركانس مي نامند و عكس آن پريود ناميده مي شود. شکل زیر را نگاه کنید در هر نموداری که جریان متناوب بیشتر بالا و پایین رفته فرکانس بالاتر است.

بیشتر کشورهای جهان از دو فرکانس 60 و 50 هرتز استفاده می کنند.

از همه پریزهای دیوارها برق AC بیرون می آید ولی همه میکروکنترلرها و… از برق DC استفاده میکنند پس برق DC مورد نیاز میکروکنترلر ها از کجا تامین می شود؟

اصولا برای تبدیل جریان AC به AC از ترانسفورمر استفاده میکنیم و برای تبدیل جریان AC به DC از ترانسفورمر + دیودها یا همان رکتیفایر(rectifier) استفاده میکنیم.

ترانسفورماتور

شارژهای گوشی و لپ تاپ از ساده ترین ترانسفورمرها هستند که ما روزانه با آنها سروکار داریم و جریان AC روی دیوار را به DC برای ما تبدیل می کنند. البته ما به اینها آداپتور می گوییم که به معنای تبدیل AC به DC به این نام خوانده می شوند.

اطلاعات پشت این آداپتورها هم به صورت زیر است.

اگر این آداپتورها را باز کنید یک هسته مغناطیسی در درونشان است که به صورت زیر است.

در درون این آداپتورها یک هسته مغناطیسی وجود دارد که کار تبدیل را انجام می دهند.

 

مزایای برق AC

مناسب برای انتقال در فواصل دور

 

مزایای برق DC

قابلیت ذخیره شدن دارد

آسان تر بودن کار با برق DC

نکات بیشتر

برای مثبت و منفی بودن ولتاژ چیزی که داره اتفاق میفته در حقیقت بازی با اعداد و نمادهای ریاضی است و الکترونها مثل همیشه سرجای خودشون هستن و به کارشون ادامه میدن یعنی مثل همیشه الکترونهای منفی در حال حرکتند!. در ولتاژ DC با تغییر علامت به راحتی منفی و مثبت تغییر می کند ولی در ولتاژAC باید زاویه فاز را تغییر داد تا به نتیجه مطلوب رسید یعنی اینکه هر زاویه ای که داشتید با تغییر 180درجه ای آن به زاویه مقابل می رسید و برعکس می شود.

برای دریافت آخرین مطالب سایت  و همچنین مطالب منحصر به فرد دیگر که در سایت منتشر نمی شوند میتوانید در کانال تلگرام ما عضو شوید و یا در اینستاگرام ما را فالوو کنید:

 

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

10 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • با سلام تشکر از سایت خوبتون.
    من رشته ام کامپیوتر هست دو سه روزی هست که با الکترونیک و برق آشنا شدم و خیلی جالب بود برام. ولی کلی سوال برام پیش امده اگه میشه بهم جواب بدید.

    اول اینکه نیروگه های تولید برق این همه الکترون از کجا میارند مگه نه اینکه هر فلزی به تعداد محدود الکترون آزاد داره پس تولید این همه الکترون چجوریه؟

    دوم چرا از نیروگاه تا ترانس های برق شهر فقط سیم فاز میاد و سین نولی وجود نداره و فقط از ترانس تا منزل ها این سیم نول هست؟

    سوم چرا دو سر سیم فاز و نول را که به هم می زنیم به اصطلاح برق می زنه؟ مگه الکترون های سیم فاز دوست ندارند برند سمت نول

    چهارم اگر یک مقاومت با هر اهمی بین فاز و نول قرار بدیم باز هم اتصال کوتاه میشه یا نه؟

    با تشکر

    • با سلام خدمت شما دوست گرامی.
      نکته اول این که روش های تولید الکتریسته بسیار متفاوت هاست و فقط به الکترون های آزاد یک فلز محدود نمیشه. در نیروگاه ها روش های متعددی مثل استفاده از توربین ها، خورشید و … الکتریسیته تولید میکنند.برای توضیحات بیشتر به این لینک مراجعه فرمایید .
      وقتی یه فاز و نول رو به هم میزنید در واقع دارید اتصال کوتاه انجام میدید. یه مثال مشابه بخوایم بزنیم مثل باتری هست. وقتی دو سرش رو به هم وصل میکنیم در واقع اتصال کوتاه انجام میشه و تعداد زیادی الکترون به صورت یکجا منتقل میشه و به همین علت ما برق رو مشاهده میکنیم.
      در مورد سوال چهارمتون باید عرض کنم بستگی به مقدار مقاومت داریم. مقاومت های پایین نمیشه استفاده کرد. باید جریان عبوری رو محاسبه کنید. پیشنهاد میکنم جلسه مقاومت LED رو برای درک بهتر این موضوع مطالعه کنید.
      موفق باشید.

  • سلام.خیلی ممنون از پاسخ کاملتون.خیلی سایت هارو زیر و رو کردم به جوابی برسم ولی کسی یه این نکته نپرداخته بود.تشکر از شما بخاطر توضیح خوبتون.

  • با سلام-و خسته نباشید-ببخشید ،میدونیم برق خانه 220 ولته و دارای جریان متناوب هست.و جهت حرکت جریان برق از سیم فاز با ولتاژ 220 به سمت نول با ولتاژ 0 هست.حالا زمانی که نوسان برق به منفی -220 میرسه،جهت جریان کدام طرفی میشه؟میشه توضیح بدید چه اتفاقی میفته؟با تشکر فراوان از سایت خوبتون

    • سلام
      چیزی که داره اتفاق میفته در حقیقت بازی با اعداد و نمادهای ریاضی است و الکترونها مثل همیشه سرجای خودشون هستن و به کارشون ادامه میدن یعنی مثل همیشه الکترونهای منفی در حال حرکتند!. در ولتاژ DC با تغییر علامت به راحتی منفی و مثبت تغییر می کند ولی در ولتاژAC باید زاویه فاز را تغییر داد تا به نتیجه مطلوب رسید یعنی اینکه هر زاویه ای که داشتید با تغییر 180درجه ای آن به زاویه مقابل می رسید و علامت آن برعکس می شود. یه عکس هم به آخر مطالب اضافه کردم که کامل متوجه بشین.
      موفق باشید.

  • سلام وخدا قوت
    خیلییییییییی خوبه سایتتون
    خیلی ساده توضیح دادیدو هرکسی که هیچ اطلاع اولیه ای هم نداشته باشه با خوندن این مطالب همه چی تو دستش میاد
    موفق باشید اقایون قاسمی

دیدگاهتان را بنویسید