ولتاژ، جریان، مقاومت – یک بار برای همیشه
آشنایی با مفهوم بار الکتریکی و ولتاژ
جریان الکتریکی دقیقا چیست ؟ استفاده از مثال مخزن آب برای درک بهتر
مقاومت از نگاهی دیگر
مقدمه
وقتی که وارد دنیای الکترونیک میشویم، سه مفهوم وجود دارد که فهمیدن آن بسیار ضروری و اساسی است. این سه مفهوم، ولتاژ و جریان و مقاومت هستند. دانستن این مفاهیم مقدار مشکل هست. علت این موضوع هم اینه که ما نمیتونیم اون ها رو ببینیم. ما با چشم غیرمسلخ نمیتونیم جاری شدن انرژی و ولتاژ موجود در یک باتری رو ببینیم.
بار الکتریکی
الکتریسیته همان حرکت الکترون ها است. با استفاده از الکترون ها ما میتوانیم یک کار را انجام دهیم. لامپ ها، گوشی های تلفن و … همه نتیجه حرکت الکترون ها و انجام یک کار است.
در دنیای الکترونیک سه مفهوم وجود دارد که ما میخواهیم این سه مفهوم را با استفاده از الکترون ها و بار الکتریکی توضیح دهیم:
ولتاژ همان تفاوت بار الکتریکی در دو نقطه است.
جریان در واقع نرخ حرکت بارهای الکتریکی است.
مقاومت در واقع، تمایل به جلوگیری از حرکت بارهای الکتریکی ( جریان الکتریکی) است.
وقتی که ما در مورد این سه پارامتر صحبت میکنیم، منظور ما حرکت بارهای الکتریکی است و در واقع رفتار الکترون هاست. یک مدار الکتریکی، یک حلقه بسته است که به الکترون ها برای جا به جایی از نقطه ای به نقطه دیگر کمک میکند. قطعاتی هم که در یک مدار الکتریکی وجود دارند، به ما اجازه کنترل بارهای الکتریکی و انجام کار توسط آن ها را می دهند.
ولتاژ
ما ولتاژ را به صورت اختلاف پتانسیل الکتریکی بین دو نقطه در یک مدار تعریف می کنیم. یک نقطه بار الکتریکی بیشتری نسبت به نقطه ی دیگر دارد. در مدارات و شماتیک ها و فرمول ها، ولتاژ با حرف “V” نمایش داده می شود.
ولتاژ و جریان و مقاومت، یک تشابه جذاب با یک منبع آب دارند که باعث فهم راحتتر آنها می شود. در این تشابه، آب به صورت بار الکتریکی، ولتاژ به صورت فشار آب و جریان الکتریکی به صورت حرکت آب ، تشبیه می شود.
یک مخزن آب که در یک ارتفاع مشخصی از سطح زمین قرار گرفته است را درنظر بگیرید. در پایین این مخزن هم یک شلنگ آب وجود دارد.
یک مثال برای درک بهتر: فشار در نقطه انتهایی شلنگ را میتوان به صورت ولتاژ در نظر گرفت. آب موجود در مخزن را به عنوان بارالکتریکی میتوانیم فرض کنیم. آب بیشتر به معنای وجود بار الکتریکی بیشتر است و بار الکتریکی بیشتر، یعنی ولتاژ بیشتر و این یعنی فشار بیشتر. يك باتری چراغ قوه را در نظر بگيريد كه تا زماني كه باتری پر از بار الكتريكی است نور چراغ قوه به شدت می تابد و با گذشت زمان كه بار الكتريكی درون باتری كم مي شود شدت نور هم كم ميشود. توجه کنید که فشار را در نقطه انتهایی شلنگ اندازه گیری میکنیم.
جریان الکتریکی
جریان الکتریکی را میتوان به صورت، میزان آبی که از شلنگ خارج می شود را در نظر گرفت. فشار بیشتر آب به این معناست که آب بیشتری هم از شلنگ خارج می شود و برعکس. ما میتوانیم میزان آب خارج شده از شلنگ در یک مدت زمان مشخص را اندازه گیری کنیم. به همین ترتیب میتوان، میزان بار الکتریکی جا به جا شده در یک مدت زمان مشخص، در یک مدار الکتریکی را اندازه گیری کرد.
واحد اندازه گیری جریان الکتریکی، آمپر است و آن را با I نشان می دهند.
حال دو مخزن آب را در نظر بگیرید که از دو انتهای این مخزن، دو شلنگ آب خارج شده است. هر دو مخزن، آب یکسانی دارند، اما قطر شلنگ آب در یکی از مخازن از دیگری کمتر است.
ما میزان فشار آب یکسانی رو در دو انتهای لوله ها احساس میکنیم. اما وقتی آب جاری میشود، نرخ آب خروجی در شلنگ پهن تر، بیشتر از نرخ آب خروجی در شلنگ باریک تر است.
به زبان ما، جریان جاری شده از لوله باریک تر، کمتر از جریان جاری شده از لوله پهن تر است. اگر ما میخوایم که نرخ آب جاری شده در دو لوله یکسان بشه، باید میزان آب موجود در مخزن دارای شلنگ باریک تر، بیشتر شود.
پس همانطور که گفتیم برای این که جریان آب خروجی از دو شلنگ یکسان شود، باید مخزن با شلنگ باریکتر آب بیشتری داشته باشد. این مفهوم به ما میگوید که برای افزایش جریان باید ولتاژ را افزایش دهیم.
حال میخواهیم رابطه ی بین ولتاژ و جریان را بدست آوریم. ولی در اینجا یک پارامتر سومی هم وجود دارد که باید آن را در نظر بگیریم. پهنای شلنگ انتهای مخزن. در این شبیه سازی، پهنای لوله را میتوان به مشابه با مقاومت در نظر گرفت.
مقاومت
دوباره همان دو مخزنی که دارای قطر شلنگ های متفاوتی بودند را در نظر بگیرید.
طبق صحبت های گفته شده در بالا، در هر لحظه از دو شلنگ با پهناهای متفاوت، آب یکسانی خارج نمی شود. این مفهوم دقیقا همان مقاومت است. شلنگ باریکتر، مقاومت بیشتر در مقابل آب دارد و از آن آب کمتری خارج میشود.
در دنیای الکترونیک، این موضوع را میتوانیم به صورت مشابه با دو مدار که ولتاژ یکسان و مقاومت متفاوتی دارند، در نظر بگیریم. مداری با مقاومت بالاتر، به بارهای الکتریکی کمتری، اجازه حرکت کردن میدهد. به زبان دیگر در مداری با مقاومت بالاتر، جریان الکتریکی پایین تر است.
واحد اندازه گیری مقاومت اهم است. یک اهم مقاومت بین دو نقطه از یک رسانا است که اگر اختلاف پتانسیل دو سر آن، 1 ولت باشد، 1 آمپر جریان از آن رسانا بگذرد. در شماتیک ها و مدارهای الکتریکی، مقاومت ها را با حرف یونانی “Ω” مشخص می شود که به صورت “اهم” تلفظ می شود.
خوب دوستان به پایان این جلسه رسیدیم. اگه دوست دارید با رابطه این سه پارامتر با هم دیگر به صورت دقیق تر آشنا شوید پیشنهاد میکنم جلسه زیر رو از دست ندید:
قانون اهم و انجام یک آزمایش ساده با آن
مثل همیشه میتوانید ما را در تلگرام و یا اینستاگرام دنبال کنید.
110 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام استاد عزيز آيا برق 60Hz درايران كاربرد دارد اگر ندارد ميشود تبديلش كرد به 50Hz ممنونم
سلام و احترام
در بیشتر وسایل استفاده از این دو فرکانس به جای هم ممکن است تفاوتی ایجاد نکند ولی در کل نمی توان به جای هم به کار برد و می بایست به مقدار انتخاب شده در پشت وسایل دقت کرد. برای تبدیل این دو به هم نیز مبدل های فراوانی در بازار هست که می توانید استفاده کنید.
موفق باشید
سلام خسته نباشید مهندس من از همه پرسیده بودم از دبیر ها گفته بودن که وقتی ولتاژ رو بالا میبریم جریان کم میشود و جریان رو زیاد کنیم ولتاژ بالا میرود ولی شما میگی با افازایش ولتاژ جریان هم زیاد میشود میشه توضیحی بدید
ببخشید گفته بودن با زیاد شدن جریان ولتاژ کم میشود و با افزایش ولتاژ جریان کم میشود
با سلام خدمت شما.
ببینید این چیزی که ما در این جلسه بحث کردیم در مورد قانون اهم بود و رابطه ی ولتاژ و جریان در یک مقاومت الکتریکی. چیزی که واضح است و ما با توجه به قانون اهم هم اون رو میفهمیم این هست که برای یک مقاومت ولتاژ با جریان رابطه ی مستقیم داره و با افزایش ولتاژ ، جریان هم افزایش پیدا میکنه.
ولی این رابطه فقط برای مقاومت الکتریکی هست و برای عناصر دیگه رابطه های مختلفی وجود داره و ممکنه برای یک عنصر با افزایش ولتاژ ، جریان کاهش پیدا کنه و برعکس و در واقع همه چیز به نوع عنصر و رابطه ی بین I و V داره. باید ببینید در مورد چه عنصری بحث شده است.
چیزی که مشخص است این است که در مقاومت رابطه V و I مستقیم است و با افزایش یکی ، دیگری نیز افزایش می یابد.
موفق باشید.
بله در خازن ها اینطوره ولی در مقاومت ها جریان و ولتاژ مستقیمه
با سلام.
پاسخ داده شد.
سلام جناب قاسمی .برای بدست اوردن مقاومت خب اختلاف پتانسیل تقسیم بر جریان میشه. میخواستم بدونم که با چه مثالی برای خودم جا بندازم که ولتاژ هم میتونه با جریان رابطه مستقیم داشته باشه هم با مقاومت طبق فرمول.با تشکر
با سلام.
طبق استدلال شما مقاومت با ولتاژ رابطه مستقیم داره و با جریان رابطه معکوس.
ولی الان دقت کنید برای اختلاف پتانسیل با جریان و مقاومت رابطه مستقیم دارد نه معکوس. یعنی جریان کم باعث اختلاف پتانسیل کم میشود و همچنین مقاومت کم باعث اختلاف پتانسیل کم میشود.یعنی هم جریان و هم مقاومت رابطه ی مستقیمی با ولتاژ دارند. پس دلیلی ندارد یکی از آن ها به مخرج برود.
موفق باشید.
سلام من ميخوام بدونم که کلا جریانا چطوري تبغه بندی ميشن مثلا مثل حافظه های گوشی دیدن که اول بایت هستش بعد کیلوبایت هستش بعد مگابایت؟
حالا ميخوام بدونم برق چطوريه لطفا از اول تا آخرش برام بگيد خیلی ممنون
با سلام. لطفا سوال اول خود را واضح تر بفرمایید.
در مورد نحوه دقیق کارکرد یک مدار الکتریکی میتوانید جلسات مربوط به الکترسیته و مدار الکتریکی را مطالعه کنید و در آنجا به صورت دقیق مطالب مربوطه توضیح داده شده است. لینک این جلسات در زیر آورده شده است :
الکتریسیته – بخش اول
الکتریسیته – بخش دوم
مدار الکتریکی
با تشکر.