ولتاژ، جریان، مقاومت – یک بار برای همیشه

آنچه در این جلسه می آموزیم:

آشنایی با مفهوم بار الکتریکی و ولتاژ

جریان الکتریکی دقیقا چیست ؟ استفاده از مثال مخزن آب برای درک بهتر

مقاومت از نگاهی دیگر

مقدمه

وقتی که وارد دنیای الکترونیک میشویم، سه مفهوم وجود دارد که فهمیدن آن بسیار ضروری و اساسی است. این سه مفهوم، ولتاژ و جریان و مقاومت هستند. دانستن این مفاهیم مقدار مشکل هست. علت این موضوع هم اینه که ما نمیتونیم اون ها رو ببینیم. ما با چشم غیرمسلخ نمیتونیم جاری شدن انرژی و ولتاژ موجود در یک باتری رو ببینیم.

دوست عزیز ، این جلسه از جلسات بنیادین و بسیار مهم این وبسایت می باشد. متاسفانه مفهوم ولتاژ و جریان هیچ وقت به درستی به ما آموزش داده نشده اند. اگر میخواهید یک بار برای همیشه با این مفاهیم آشنا شوید ، لطفا این جلسه را کاملا دقیق مطالعه کنید و این مشکل را یک بار برای همیشه حل کنید.

بار الکتریکی

الکتریسیته همان حرکت الکترون ها است. با استفاده از الکترون ها ما میتوانیم یک کار را انجام دهیم. لامپ ها، گوشی های تلفن و … همه نتیجه حرکت الکترون ها و انجام یک کار است. 

در دنیای الکترونیک سه مفهوم وجود دارد که ما میخواهیم این سه مفهوم را با استفاده از الکترون ها  و بار الکتریکی توضیح دهیم:

ولتاژ همان تفاوت بار الکتریکی در دو نقطه است.

 جریان در واقع نرخ حرکت بارهای الکتریکی است.  

 مقاومت در واقع، تمایل به جلوگیری از حرکت بارهای الکتریکی ( جریان الکتریکی) است.

وقتی که ما در مورد این سه پارامتر صحبت میکنیم، منظور ما حرکت بارهای الکتریکی است و در واقع رفتار الکترون هاست. یک مدار الکتریکی، یک حلقه بسته است که به الکترون ها برای جا به جایی از نقطه ای به نقطه دیگر کمک میکند. قطعاتی هم که در یک مدار الکتریکی وجود دارند، به ما اجازه کنترل بارهای الکتریکی و انجام کار توسط آن ها را می دهند. 

ولتاژ

ما ولتاژ را به صورت اختلاف پتانسیل الکتریکی بین دو نقطه در یک مدار تعریف می کنیم. یک نقطه بار الکتریکی بیشتری نسبت به نقطه ی دیگر دارد. در مدارات و شماتیک ها و فرمول ها، ولتاژ با حرف “V” نمایش داده می شود. 

آشنایی با مفاهیم ولتاژ و جریان و قانون اهم

ولتاژ و جریان و مقاومت، یک تشابه جذاب با یک منبع آب دارند که باعث فهم راحتتر آنها می شود. در این تشابه، آب به صورت بار الکتریکی، ولتاژ به صورت فشار آب و جریان الکتریکی به صورت حرکت آب ، تشبیه می شود. 

یک مخزن آب که در یک ارتفاع مشخصی از سطح زمین قرار گرفته است را درنظر بگیرید. در پایین این مخزن هم یک شلنگ آب وجود دارد. 

یک مثال برای درک بهتر: 

فشار در نقطه انتهایی شلنگ را میتوان به صورت ولتاژ در نظر گرفت. آب موجود در مخزن را به عنوان بارالکتریکی میتوانیم فرض کنیم. آب بیشتر به معنای وجود بار الکتریکی بیشتر است و بار الکتریکی بیشتر، یعنی ولتاژ بیشتر و این یعنی فشار بیشتر.

يك باتری چراغ قوه را در نظر بگيريد كه تا زماني كه باتری پر از بار الكتريكی است نور چراغ قوه به شدت می تابد و با گذشت زمان كه بار الكتريكی درون باتری كم مي شود شدت نور هم كم ميشود. توجه کنید که فشار را در نقطه انتهایی شلنگ اندازه گیری میکنیم.

جریان الکتریکی

جریان الکتریکی را میتوان به صورت، میزان آبی که از شلنگ خارج می شود را در نظر گرفت. فشار بیشتر آب به این معناست که آب بیشتری هم از شلنگ خارج می شود و برعکس. ما میتوانیم میزان آب خارج شده از شلنگ در یک مدت زمان مشخص را اندازه گیری کنیم. به همین ترتیب میتوان، میزان بار الکتریکی جا به جا شده در یک مدت زمان مشخص، در یک مدار الکتریکی را اندازه گیری کرد.

واحد اندازه گیری جریان الکتریکی، آمپر است و آن را با I نشان می دهند. 

حال دو مخزن آب را در نظر بگیرید که از دو انتهای این مخزن، دو شلنگ آب خارج شده است. هر دو مخزن، آب یکسانی دارند، اما قطر شلنگ آب در یکی از مخازن از دیگری کمتر است. 

ما میزان فشار آب یکسانی رو در دو انتهای لوله ها احساس میکنیم. اما وقتی آب جاری میشود، نرخ آب خروجی در شلنگ پهن تر، بیشتر از نرخ آب خروجی در شلنگ باریک تر است.

به زبان ما، جریان جاری شده از لوله باریک تر، کمتر از جریان جاری شده از لوله پهن تر است. اگر ما میخوایم که نرخ آب جاری شده در دو لوله یکسان بشه، باید میزان آب موجود در مخزن دارای شلنگ باریک تر، بیشتر شود. 

مفهوم ولتاژ و جریان

پس همانطور که گفتیم برای این که جریان آب خروجی از دو شلنگ یکسان شود، باید مخزن با شلنگ باریکتر آب بیشتری داشته باشد.  این مفهوم به ما میگوید که برای افزایش جریان باید ولتاژ را افزایش دهیم. 

حال میخواهیم رابطه ی بین ولتاژ و جریان را بدست آوریم. ولی در اینجا یک پارامتر سومی هم وجود دارد که باید آن را در نظر بگیریم. پهنای شلنگ انتهای مخزن. در این شبیه سازی، پهنای لوله را میتوان به مشابه با مقاومت در نظر گرفت.

مقاومت

دوباره همان دو مخزنی که دارای قطر شلنگ های متفاوتی بودند را در نظر بگیرید. 

طبق صحبت های گفته شده در بالا، در هر لحظه از دو شلنگ با پهناهای متفاوت، آب یکسانی خارج نمی شود. این مفهوم دقیقا همان مقاومت است. شلنگ باریکتر، مقاومت بیشتر در مقابل آب دارد و از آن آب کمتری خارج میشود. 

مفهوم مقاومت در الکترونیک

در دنیای الکترونیک، این موضوع را میتوانیم به صورت مشابه با دو مدار که ولتاژ یکسان و مقاومت متفاوتی دارند، در نظر بگیریم. مداری با مقاومت بالاتر، به بارهای الکتریکی کمتری، اجازه حرکت کردن میدهد. به زبان دیگر در مداری با مقاومت بالاتر، جریان الکتریکی پایین تر است. 

واحد اندازه گیری مقاومت اهم است. یک اهم مقاومت بین دو نقطه از یک رسانا است که اگر اختلاف پتانسیل دو سر آن، 1 ولت باشد، 1 آمپر جریان از آن رسانا بگذرد. در  شماتیک ها و مدارهای الکتریکی، مقاومت ها را  با حرف یونانی “Ω” مشخص می شود که به صورت “اهم” تلفظ می شود. 

خوب دوستان به پایان این جلسه رسیدیم. اگه دوست دارید با رابطه این سه پارامتر با هم دیگر به صورت دقیق تر آشنا شوید پیشنهاد میکنم جلسه زیر رو از دست ندید: 

قانون اهم و انجام یک آزمایش ساده با آن

مثل همیشه میتوانید ما را در تلگرام و یا اینستاگرام دنبال کنید. 

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

110 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • آقا دمتون گرم من اصلا اینا رو نمیفهمیدم ولی با این مطالب فوق العاده دیگه فول فول شدم واقعا ممنونم  واقعا    🙂

  • سلام  یه سوال من میتونم برا تدریس ام از این  مطلب استفاده کنم ؟؟

    • با سلام. لطفا از قسمت تماس با ما ، درخواستتون رو اعلام بفرمایید تا تعرفه های مربوط به خرید مطالب به شما اعلام بشه.
      موفق باشید.

  • سلام خدا خیرت بده دست مریزاد حقیر کار آموز فنی حرفه ای بخش تعمیر لوازم خانگی هر چه مربی توضیح داد اصول الکتریسیته برایم نا مفهوم بود و الان گیره را شما باز کردید شفاف و پر ثمر بود ، دست شما استاد بزرگوار را از دور میبوسم و اما چه کتابهایی میشه مطالعه کنیم در این رابطه میشه راهنمایی کنید خودتون کتاب یا کلیپ یا پکیچ آموزشی دارید؟

    • با سلام خدمت شما و تشکر به خاطر نظری که گذاشتید.
      در مورد سوالتون باید عرض کنم که ما خودمون یک مجموعه آموزشی الکترونیک رو داریم رایگان آموزش میدیم و به مرور این آموزش ها رو داریم تکمیل میکنیم که از این لینک این آموزش ها در دسترس هست و شاید برای شما مفید باشه.
      جناب اقای اوژن کی نژاد هم یک مجموعه ای از آموزش الکترونیک آنالوگ آماده کرده اند که شاید بعضی از جلسات اون به درد شما بخوره. این مجموعه از این لینک در دسترس می باشد.
      اما اگه انگلیسی شما خوب هست پیشنهاد من استفاده از دوره هایی هست که در سایت های Coursera و edx است که اساتید خوب دانشگاهی این مفاهیم رو آموزش میدن. در نهایت هم اگه سوالی پیش اومد که براتون نامفهوم و گنگ بود ما در اینجا پاسخگوی شما خواهیم بود.
      ممنون از همراه شما.

  • با عرض سلام ادب و احترام
    حتمابه ساعتی که پیام مینویسم دقت میفرمایید واین به خاطر سایت عالی شماست که تا این موقع بنده رو بیدار نگه داشته
    واقعا باید تشکر کنم و خسته نباشید بگم

    روی ورودی اداپتور لپ تاپ من نوشته
    100-240v , 2.5A و خروجی 19.5v , 6.7A
    واقعا یه لپتاپ 2.5 آمپر جریان میکشه؟
    یعنی مثلا اگه کنتور و فیوز برق ما 15 آمپر هست فقط 6 تا لپتاپ میتونن برق بگیرن؟

    باتشکر

    • با سلام خدمت شما دوست عزیز
      ابتدا اینکه برق خانه ها یا به صورت تکفاز است و یا به صورت سه فاز است. هنگامی که برق خانه ما تکفاز باشد معمولا یک فیوز 25 آمپر و یا یک فیوز 32 آمپر دارد و در صورتی که سه فاز باشد سه برابر این مقدار آمپر می کشد یعنی اینکه حدود 75 آمپر جریان می کشد. حال با این تفاسیر چنانچه برق ورودی خانه شما سه فاز باشد که به اندازه کافی آمپر دارید ولی در صورتی که تکفاز باشد فقط می توانید به اندازه 25 آمپر و یا 32 آمپر جریان مصرف کنید. حال این 25 آمپر می تواند روشن شدن همزمان 10 یا 15 لب تاپ باشد و یا کولر و… البته در صورتی که آمپر مصرفی از این مقدار تجاوز کند فیوز عمل می کند و از مشکلات بعدی جلوگیری می کند. همچنین لپ تاپ ها هم کمتر از مقدار ذکر شده آمپر مصرفی دارند.
      موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید