بدنه کوادروتور {جلسه سوم}

مقدمه بر بدنه کوادروتور

برای داشتن یک بدنه محكم و سبك و داراي تعادل پارامترهاي زيادي را بايد در نظر گرفت. بدنه کوادروتور را میتوانید از هزچیزی که توانایی تحمل تراست ناشی از چرخش ملخ ها رو داشته باشه بسازید. براى دسترسى به جلسه قبل مى توانيد از لينك زير استفاده نمائيد:

کاربران محترم، خواندن جلسه بدنه کوادروتور بدون انجام تمرینات آن و گام به گام پیش رفتن با درس كافى نمى باشد. لطفا تمرين هاى آخر جلسه به همراه لينك هاى ارسال شده را به دقت مطالعه كنيد تا به درك كامل و عميقى از مطالبى كه در ادامه مى آيد برسيد.

در ساخت بدنه کوادروتور دو پارامتر مهم نقش اساسي دارند:

  1. سبك
  2. محكم

اين دو پارامتر را بايد به صورت كاملا بهينه انتخاب كرد. معمولا اين دو پارامتر در تضاد با هم هستند به همين دليل است كه بايد همه جوانب را در نظر بگيريم به عنوان مثال فولاد يك ماده بسيار محكم مي باشد ولي سنگين است و در برابر آن چوب بالسا بسيار سبك است ولي استحكام آن كمتر است.

نكته ديگري كه در طراحي يك فريم بايد در نظر گرفته شود اين است كه بعد از يك كرش و سقوط پرنده بدنه و متريال مورد نظر به آساني قابل اصلاح باشد. همچنين پارامترهاي ديگري همانند ماشين كاري و توليد آسان و هزينه هر كدام نيز در نظر گرفته مي شود. در اين جلسه ما بر روي متريال هاي مختلف كه در كاربرد بيشتري در پرنده ها دارد بحث مي كنيم. در ابتدا پارامترهاي مربوط به اين مواد را ببينيد. اين پارامترها بسته به شرايط توليد و نوع آلياژ ممكن است متفاوت باشند و اين اعداد تقريبي مي باشد.

نوع ماده Density (kg/m3) مدول يانگ (Msi)  (Ksi) مقاوت كششي 
فيبركربن 1384 9.3 120
ABS  1052    
آلومينيوم 2768 10.3 15-75
فايبرگلس 1938 2.7 15-50
فوم(EPP1.3)  20.8    
پلي كربنات  1190    
آكريليك 1110 0.38 8-11
چوب بالسا از 75 تا 225 0.16-0.9 1-4.6

 

همانگونه كه در جدول بالا مشاهده مي كنيد كمترين چگالي مربوط به چوب بالسا می باشد بنابراين در بين متريال های موجود چوب بالسا از نظر چگالی بهترين نمره را كسب می كند ولی با توجه به اينكه استحكام نيز پارامتر مهم ديگر است و طرف ديگر قضيه می باشد بايد آيتم استحكام نيز بررسی شود كه در بين متريال های موجود با توجه به چگالی فيبركربن بالاترين نمره را به خود اختصاص مي دهد. يعنی اينكه اگر قرار بر اين باشد كه يك برنده در بين متريال های موجود تعيين كنيم فيبركربن رتبه اول را بدست می آورد.

پلاستيك

plastiq-frame

در شكل بالا بازوهای قرمز و سفید رنگ از جنس پلاستیک ABS است كه مخفف Acrylnitrile-Butadiene-Styrene مي باشد.  اين ماده در مقاومت ضربه ای و دمای كاری پايين تری در مقايسه با پلی كربنات دارد. دقت کنید كه ناحيه وسطی بدنه که مشکی رنگه از جنس فيبركربن است. پلاستيك ديگری كه می توان استفاده كرد PolyCarbonate يا PC مي باشد كه بيشتر در مدل های هواپيما به كار مي رود. اين ماده در صورتی كه با فايبرگلس تقويت شود دارای استحكام و وزن مناسبی است و همچنين هزينه پايينی نيز دارد.

عکسی كه در بالا مشاهده می كنيد داراي دو بازوی قرمز رنگ و دوبازوی سفيد رنگ است که نشاندهنده جلو وعقب ربات ماست. استفاده از رنگ بدنه و يا LED روی بدنه(مخصوصا جهت پرواز در شب) برای تشخيص جلوی پرنده ضروری است.

فيبركربن

فیبرکربن برای بدنه کوادکوپتر

فیبر کربن دارای هر دو ويژگي سبكی و محكمی است. این ویژگی باعث شده تا استفاده از فیبر کربن بسیار رایج شود. همانطور كه در جدول اول صفحه مشاهده كرديد چگالی اين ماده شايد كمترين نباشد ولی با توجه به اينكه با اين چگالی متوسط استحكام بالايی دارد جايگاه ويژه ای را به خود اختصاص می دهد. عيب فيبركربن اين است كه قيمت بالايی دارد.

آلومينيوم

aluminium

آلومينيوم از جنس های محبوب برای ساخت كوادروتور است كه در عين سبك بودن دارای استحكام مناسبی نسبت به وزن خود است. قيمت آن هم ارزان مي باشد. آلومينيوم را در بازار به دو شكل ورقه ای و قوطی شكل(نبشی) پيدا می كنيد. البته دقت كنيد كه ضخامت اين ورقه ها برای ما بسيار مهم هستند و از هر ضخامتی نمی توان برای ساخت بدنه استفاده كرد. از آنجايی كه ورقه های آلومينيومی در ابعاد بزرگ و دارای ضخامت كم خم می شوند ناچاريم از قوطی شكل استفاده كنيم. قوطی هايی كه دارای ضخامت كم می باشند بسيار مناسب بازوهای ربات می باشند كه براحتی تراست ناشی از موتورهای معمولی را تحمل می كنند. برای اتصال آلومينيوم مي توانيد از پيچ و پرچ استفاده كنيد.

استفاده از پرچ نسبت به پيچ باعث سبك تر شدن می شود. يكی از معروف ترين فريم هايی كه از جنس آلومينيوم هست و در فروشگاهها موجوده را در شكل بالا مشاهده می كنيد. هسته مركزی بدنه بالا به همراه محل نصب موتورها از جنس فايبرگلس می باشد. نكته خوبی كه در طراحی اين بدنه صورت گرفته اين است كه از اسپيسرهای پلاستيكی برای اتصال استفاده شده است.

فوم

از ديگر جنس هاي سبكي كه در كوادكوپتر استفاده مي شود فوم مي باشد. اصطلاح فوم يك اصطلاح كلي است و چيزي كه در اصل در كوادكوپتر و بقيه پرنده ها كاربرد دارد EPP است كه مخفف Expanded PolyPropylene مي باشد. از اين ماده مي توانيم در كواكوپترها به عنوان يك حفاظ مناسب استفاده كنيم. اين ماده با كيفيت هاي متفاوتي ارايه مي شود كه تراكم هاي متفاوتي دارند و بسته به نيازتان مي توانيد آن را انتخاب كنيد. همانطور كه در جدول بالا مشاهده نموديد EPP1.3 داراي چگالي 20.8 مي باشد و EPP1.9 داراي چگالي 30.4 مي باشد كه نسبت به بقيه مواد بسيار سبك تر است.

چوب بالسا

در بين مواد بالا چوب بالسا بعد از فوم داراي كمترين چگالي است و با توجه به اينكه استحكام آن بسيار بيشتر از فوم مي باشد قطعا جايگاه بالاتري دارد. چوب بالسا گزینه مناسبی جهت ساخت بدنه است ولی نیازمند مهارت خاصی است تا به بهترین شکل از آن استفاده شود. از چوب بالسا در ساخت كوادروتور به ندرت و خيلي كم استفاده مي شود و معمولا در ساخت هواپیمای مدل كاربرد دارد.

balsa-wood-frame

راز سبکی چوب بالسا را فقط میتوان با میکروسکوپ مشاهده نمود. سلولهای چوب بسیار بزرگ بوده و دارای دیواره نازکی هستند و در نتیجه نسبت بخشهای جامد به بخشهای خالی چوب، حداقل ممکن است. اکثر چوبها دارای ماده پلاستیک مانندی بنام Lignin هستند که سلولها را بهم متصل نگه داشته است. در بالسا این ماده بسیار کم و در حداقل است.

پلکسي

جنس پلکسی گلس بدنه کوادکوپتر

پلکسی ها از ديگر جنس های رايج بازار هستن ولي هنگامی كه مي خواهيم پلكسی را استفاده كنيم در صورتی كه دارای ضخامت كافی نباشند به راحتی خم می شوند و اضافه نمودن ضخامت بيش از حد هم باعث افزايش وزن می شود كه اصلا مناسب نيست و بدين خاطر است كه پلكسی را فقط برای اتصالات بدنه استفاده می كنند مثلا براي پايه های موتور می توانيد از آن استفاده كنيد . به شکل زیر دقت کنید.

پلكسی ها هنگامی كه در معرض نيروی زيادی قرار بگيرند شكسته می شوند ولی آلومينيوم هنگامي كه بار زيادی به آن وارد شود خم مي شود و علت آن هم اين است كه آلومينيوم يك ماده كشسان است و آستانه شكست بالاتری نسبت به پلكسی يا فيبر كربن دارد. يكی ديگر از مزيت های پلكسی اين است كه با استفاده از برش ليزر به هر شكلی در می آيند.

جنس پلکسی گلس برای کوادروتور

یه ایده مناسب برای پایه کوادکوپتر و حفاظ های اطراف آن استفاده از گیره لباس است که براحتی به هر شکلی در می آید و می توانید از آن بهره ببرید.

hangers-quadcopter

شکل زیر نحوه استفاده از آن را نشان می دهد.

guard-quacopter

نکته: معمولا در هنگام راه اندازی کوادروتور اطراف بدنه و فلایت کنترل با سیم های متصل به آنها شلوغ می شود که برای جلوگیری از اینکار و مرتب کردن سیم ها جهت برخورد نکردن به ملخ ها و… می توان از دو روش استفاده کرد:

  • استفاده از چسب و به هم چسباندن سیم ها
  • استفاده از نوار فرم سیم

در شکل زیر ما نحوه چینش سیم ها با نوار فرم سیم را نشان داده ایم.سیم های اطراف بدنه کوادروتورحتما سیم های اطراف بدنه را به دو روشی که گفته شد مرتب کنید. زيرا ممكنه اين بي نظمي سيم ها كار دستتون بده. حالا يا با توليد نويز و يا با برخورد ملخ ها به آنها.

wire-flight-control

تمرین:

  1. انواع رايج بدنه کوادروتور را نام ببريد؟
  2. چرا استفاده از چوب بالسا در ساخت بدنه کوادروتور زياد كاربردى نيست؟
  3. آيا از فوم ها مى توان براى ساخت كامل بدنه کوادروتور استفاده نمود.

جلسه بدنه کوادروتور هم به پایان رسید. برای اطلاع از جلساتی که در آینده بر روی سایت قرار داده می شود و همچنین مطالبی که در کانال ما منتشر می شود می توانید ما را در محیط های مجازی دنبال کنید:

 
اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

29 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • با سلام خدمت مهندس قاسمی عزیز یه طرح فریم کواد کوپتر با کتیا طراحی کردم دوباره غیر از اون طرح قبلی ، وطرح قبلی رو به دلایلی بیخیال شدم خلاصه ، می خواهم این طرح رو با کتیا تحلیل کنم نیاز به young Modulus – poisson Ratio- Density- Thermal Expansion-yield strength- Absolute sag مشخصه ها برای چوب بالسا دارم تا وارد نرم افزار کتیا کنم وبه نتیجه مطلوب تری برسم در ضمن اگر در مورد اندازه مش ها ونوعشان برای مش بندی طرحم کمکم کنید ممنون میشم ،در مورد این قبلا گفته بودید که با نرم افزار انسیس طرح رو تحلیل کنم به خاطر این که بنده بیشتر وقت خود را روی نرم افزار کتیا کذاشته بودم دیگر برام مقدور نبود که سراغ اموزش انسیس برم هر چند تا یک جاهایی دنبالش رفتم ولی بعد به دلایلی بیخیال شدم اخه چون بنده رشتم هم مکانیک نیست و برق الکترونیکم خلاصه اگر براتون مقدوره مشخصه های بالا رو در مورد چوب بالسا بهم بگید ممنون میشم هر مشخصه ی دیگه ای در مورد طرحم بهم بگیدواستون می فرستم فعلا که نمیدونستم چیش رو بگم لاقل عکسش رو فرستادم با تشکر

    • سلام جناب مطهري
      با توجه به اينكه چوب بالسا انواع مختلفي دارد لطفا نوع چوب خود را مشخص كنيد(در صورتي كه قصد خريد از چاي خاصي را داريد) و در صورتي كه نوع خاصي را مد نظر نداريد ما اطلاعات يكي از آنها را برايتان ارسال كنيم.

  • سلام و عرض خسته نباشید خدمت مدیر محترم سایت ، من تازه با سایتتان آشنا شدم و کمک خوبی به دانشم در خصوص کوادکوپتر کرده ، توفیق روز افزون را خواستارم ، با تشکر

    • سلام جناب محمود زاده
      از اینکه با پیام هایتان ما را مورد لطف خود قرار می دهید سپاسگزاریم.
      با آرزوی موفقیت برای شما و تمامی هموطنانمان

  • سلام اقای قاسمی درباره طراحی بدنه هگزا رتور به ما توصیه کرده بودید که از نرم افزار انسیس برای تحلیل تنش استفاده کن اما این نرم افزار قسمت های زیادی داره و هر کدام حجم خیلی بالایی برای دانلود نیاز مندند ،به خاطر همین دانلود هر کدام برای من مبتدی یک ریسک بود تقاضا دارم مقداری بیشتر درباره نرم افزاری که باید تهیه کنم و ورژن مفید ان توضیح دهید (منظورم کدام بخشش رو باید دانلود کنم )(من از سایت p30download برای دانلود نرم افزار اقدام کردم که انواع گوناگون ان را دیدم ممنون میشم اگر راهنماییم کنید که کدوم به درد من وسازه ام می خوره )

    • سلام جناب مطهري
      لينكي كه بر روي p30download قرار دارد ورژن 15 مي باشد و قديمي مي باشد. اين قسمت هايي هم كه ذكر كرديد هر كدام بخشي از انسيس مي باشند كه حجم بالايي دارند و بايد همه آنها را دانلود كنيد و سپس در يك پوشه مجزا اكستركت نماييد.اينكه فايل ها را جدا كرده اند فقط به خاطر راحتر دانلود كردن است. دقت كنيد بسته به اينكه لپ تاپ شما 32 بيت يا 64 بيت است نوع آن را انتخاب نماييد. البته پيشنهاد مي كنم از ورژن 18 كه هم اكنون موجود است استفاده كنيد.
      با آرزوي بهترين ها

  • سلام مهندس قاسمی ، فریم یه هگزا رتوری رو با نرم افزار کتیا طراحی کردم عکسش رو واستون بالا فرستادم ،این بدنه قراره با چوب با ضخامت 5میلیمتر پیاده سازی بشه ،و طبق محاسبات نرم افزاری با چگالی چوب 522kg-m3 جرم این بدنه ای که می بینید شده 922گرم !!!!!!می خواستم نظرتون رو راجبه این بدنه بدونم از همه لحاظ ممنون میشم !!!!!؟؟؟؟؟همچنین از لحاظ ابعاد برای ملخ با قطر 10 اینچ طراحی شده وجایگاه دورترین موتور تا دورترین موتور ان 50سانتی متر است (یعنی قطر 50سانتی متردارد )با سپاس.

    • سلام جناب مطهري
      قبل از پرداختن به نكات مربوط به اين بدنه جاي بسي خوشحالي دارد كه خودتان در پي طراحي و ساخت بدنه مورد استفاده تان هستيد و قطع به يقين روز به روز پيشرفت بسيار زيادي در زمينه طراحي پيدا خواهيد كرد. اميدوارم كه اين روند رو به جلو ادامه داشته باشد و ما هم از نتايج و تجربيات شما بهره مند شويم.
      1- در مورد طرحي كه فرستاديد ابتدا اينكه جنس بدنه در صورتي كه از چوب بالسا باشد نهايتا 225 كيلوگرم بر مترمكعب چگالي آن است كه شما بسيار زيادتر از حد معمول انتخاب كرده و اين عدد را تقريبا دو برابر در نظر گرفته ايد. بنابراين اين عدد نياز به اصلاح دارد.
      2- قبل از ساخت اين طرح نياز است كه آن را تحليل تنش كنيد تا مشخص شود آيا اين طرح با استفاده از چوب بالسا و مقاومت كششي و استحكامي كه چوب بالسا دارد توانايي تحمل تراست ناشي از ملخ ها را دارد يا خير. براي تحليل تنش و وارد كردن نيروهاي ناشي از تراست ملخ ها كافي است كه طرح كشيده شده با كتيا را در نزم افزار ANSYS17 باز كنيد و نيروهاي تراست را بر تك تك بازوها وارد كنيد و نتيجه را ببينيد. دقت كنيد كه اين شرايط نبايد به صورت آرماني وارد كنيد و در تحليل تنش نياز است كه سخت ترين شرايط را بر بدنه هگزاروتور طراحي شده وارد كنيد. بعد از اينكه تحليل تنش را مشاهده كرديد در صورتي كه شرايط بدنه نرمال بود بار را افزايش دهيد تا شرايط بحراني براي بدنه رويت شود و نواحي قرمز رنگ توسط نرم افزار در صفحه تحليل تنش نشان داده شود.
      3- محل اتصال بازوها به هسته هگزاروتور را مشخص نكرده ايد كه خودش جاي بحث دارد و نياز است كه نيروهاي برشي ناشي از نيروهاي وارده توسط موتورها بر اين صفحه مركزي محاسبه شود. ضخامت اين صفحه مركزي را ذكر نكرده ايد وگرنه به صورت دستي قابل محاسبه است(در صورتي كه رشته تحصيلي شما مهندسي مكانيك مي باشد در فصل اول و دوم مقاومت مصالح ذكر شده است).
      4- بعد از اينكه نتايج تحليل تنش مشخص شد به سراغ تحليل نتايج رفته و در صورتي كه نقاطي از بدنه توانايي تحمل تراست ناشي از بدنه را نداشتند بايد با جنس هاي ديگري تعويض گردند. فرض كنيد بازوهاي شما توانايي تحمل تراست موتورها را نداشتند بنابراين بايد جنس آنها را با آلومينيم و فيبر كربن جايگزين كنيد و مجددا تحليل تنش را انجام دهيد و به همين ترتيب در صورتي كه صفحه كه در هسته بدنه قرار گرفته است توانايي تحمل نيروهاي برشي را نداشته باشد بايد با صفحه اي از جنس فيبركربن جايگزين گردد و مجددا تحليل تنش شود.
      5- طرح شما به گونه اي است كه براي اتصال بخش هاي مختلف به هم نياز به اتصالات متعددي مي باشد و نحوه اتصال آنها را ذكر نكرديد. اين اتصالات نيز بايد در محاسبه وزن كلي در نظر بگيريد و در حال حاضر نرم افزار اين آيتم را جزو وزن محسوب نكرده است.
      6- بهترين نتيجه زماني حاصل مي شود كه شما براي نواحي مختلف از متريال هاي مختلف استفاده كنيد و با توجه به چگالي هايي كه در متن درس ذكر كرده ايم و استحكام هر كدام كمترين وزن را داشته باشيد.
      7- براي تحليل تنش از خود نرم افزار كتيا نيز مي توانيد كمك بگيريد ولي در حال حاضر دقت كتيا در حد و اندازه هاي ANSYS و ABAQUS نيست.
      با آرزوي موفقيت براي شما

دیدگاهتان را بنویسید