مولتی متر چیست؟ چگونه ولتاژ و جریان را با مولتی متر اندازه گیری کنیم؟

آنچه در این جلسه خواهیم گفت:

 اجزای یک مولتی متر

 اندازه گیری مقاومت با مولتی متر

 اندازه گیری جریان با مولتی متر

نکته : دوست عزیز ، این جلسه یک جلسه کاملا عملی می باشد. اگر به دستگاه یا قطعه خاصی نیاز است ، حتما ابتدا آن دستگاه یا قطعه را تهیه کنید و گام به گام با جلسه پیش بروید. اگر هم محاسبات نیاز دارد ، خودتان قلم و کاغذ را بردارید و محاسبات را انجام دهید تا یک بار برای همیشه بتوانید الکترونیک را به خوبی یاد بگیرید.

اجزای یک مولتی متر

یک مولتی متر سه قسمت دارد:

  1. صفحه نمایش
  2. کلید چرخشی انتخاب(Selection Knob)
  3. خروجی ها

صفحه نمایش معمولا 4رقم دارد و قابلیت نمایش علامت منفی هم دارد. با استفاده از کلید چرخشی وسط می توان میزان جریان بر حسب میلی آمپر(mA) و میزان ولتاژ برحسب ولت(V) و میزان مقاومت بر حسب اُهم(Ω) را اندازه گیری نمود. دو تا پراب قرمز و مشکی به دوتا خروجی در پایین مولتی متر وصل می شود.

خروجی های یک مولتی متر:

خروجی COM : خروجی COM عنوان قطب مشترک در نظر گرفته می شود و به زمین (ولتاژ منفی) وصل می شود. همیشه پراب سیاه رنگ به COM وصل می شود .

 خروجی mAVΩ :سوراخ خروجی که روی آن mAVΩنوشته شده است محل اتصال پراب قرمز است که قطب + به آن وصل می شود. این خروجی برای اندازه گیری جریان(جریان های تا اندازه 200mA)، ولتاژ و مقاومت استفاده می شود.

 خروجی 10A : سوراخ خروجی 10A برای اندازه گیری جریان های زیاد استفاده می شود.

اندازه گیری ولتاژ

اندازه گیری ولتاژ با مولتی متر

برای آموزش اندازه گیری ولتاژ از یک باتری AA استفاده می کنیم. پراب مشکی را به خروجی COM متصل کنید و پراب قرمز را به خروجی mAVΩ مولتی متر را بر روی “2V” در قسمت DC تنظیم کنید.
قسمت DC همان جایی است که در جلوی V دو تا خط مستقیم که یکی ممتد و یکی بریده بریده است. ولتاژ AC در جلوی آن خط منحنی دارد. در شکل زیر آن را مشاهده می کنید.

اندازه گیری ولتاژ AC با مولتی متر

دو پراب قرمز را به قطب مثبت باتری و پراب مشکی را به قطب منفی باتری متصل کنید. چنانچه باتری شارژ باشه مقدار 1.5 ولت و یا کمی بیشتر بروی صفحه نمایش داده می شود.

سوال : اگر جای پراب قرمز و پراب مشکی را برعکس وصل می کردیم چه اتفاقی می افتاد؟

اتفاق خاصی نمی افتد فقط عدد مورد نظر منفی می شود.بجای 1.5+ ولت مقدار 1.5- ولت بروی صفحه نمایش نقش می بندد.
اتصال اشتباه پراب در مولتی متر هنگام اندازه گیری ولتاژ

 

اندازه گیری مقاومت

یک مقاومت بردارید و کلید وسط مولتی متر هم بر روی 20kΩ تنظیم کنید. سپس دوتا پراب را بروی مقاومت قرار دهید. مقادیری که نشان داده می شود سه تاست. یا 0.00 یا 1 و یا مقدار واقعی مقاومت.

اندازه گیری مقاومت با مولتی متر

مقداری که برای مقاومت ما نشان داده می شود 0.97 است. دقت کنید چون بروی 20kΩ تنظیم کرده ایم پس مقاومت ما هم 0.97kΩ است یا بطور تقریبی 1kΩ است. معمولا مقاومت ها 5درصد خطا دارند.

نکته 1 : اگر مقدار 1 یا OL به نمایش درامد یعنی اینکه مقدار مقاومت زیاد است و باید کلید چرخشی وسط را بر روی 200kΩ و یا 2MΩ قرار دهیم.

نکته 2: اگر مقدار 0.00 یا مقادیر خیلی کوچک به نمایش در آمد یعنی اینکه مقدار مقاومت کم است و باید کلیدچرخشی وسط بر روی 2kΩ یا 200Ω قرار دهیم.

اندازه گیری جریان

نکته اصلی در اندازه گیری جریان اینه که برای اندازه گیری جریان، مولتی متر باید به صورت سری در مدار قرار بگیره در حالی که برای اندازه گیری ولتاژ مولتی متر به صورت موازی در مدار قرار میگیره. برای اندازه گیری جریان شما باید یه قسمت از مدارتون رو جدا کنید و مولتی متر رو در اونجا قرار بدید. 

 

روش اندازه گیری جریان با مولتی متر : 

برای اندازه گیری جریان ما باید یه بخش از مدارمون رو قطع کنیم و مولتی متر رو در اون بخش قرار بدیم و سپس جریان رو اندازه گیری کنیم. برای این کار سیم مربوط به VCC رو از سری که به مقاومت وصل است را میکشیم بیرون و یه سیم دیگه میزنیم به سر مقاومت. بعد یه سری پراب رو میزنیم به مقاومت و سر دیگه اش رو میزنیم به VCC . در ادامه که مولتی متر رو میذاریم و جریانی که ازش رد میشه رو اندازه گیری میکنیم VCC هم وصل میشه.

اندازه گیری جریان با مولتی متر

بعد از این که پراب های مولتی متر رو به مدار وصل کردیم حالا باید اون کلید چرخان وسط رو بچرخونیم تا در موقعیت مناسبش قرار بگیره و سپس جریان مورد نظر خودمون رو اندازه گیری کنیم. اندازه گیری جریان دقیقا مشابه اندازه گیری ولتاژ و اندازه گیری مقاومت هست. 

اول کلید چرخان وسط رو روی 200 میلی آمپر تنظیم کنید. اکثر مداراتی که استفاده میکنیم کمتر از 200 میلی آمپر جریان کشی دارند. حالا مطمین بشید که پراب قرمز رنگ به سوراخ مربوط به خروجی آمپر وصل شده. اگه احیانا شک کردید و احتمالا دادید که مدارتون بیشتر از 200 میلی آمپر جریان میکشه پراب قرمز رنگ رو از مولتی متر در بیارید و اون رو به سوراخ خروجی مربوط به 10A وصل کنید. بعد خیلی راحت میتونید جریان مورد نظر مدارتون رو بخونید.

خوب دوستان. به پایان این جلسه رسیدیم، اگر دوست دارید که با مولتی متر به صورت حرفه ای آشنا شوید، پیشنهاد میکنم جلسه دوم این آموزش رو که در آن نحوه چک کردن اتصالات به علاوه تعویض فیوز مولتی متر اورده شده است، از دست ندهید:

آموزش مولتی متر – بخش دوم

این جلسه هم به پایان رسید. برای اطلاع از جلساتی که در آینده بر روی سایت قرار داده می شود و همچنین مطالبی که در کانال ما منتشر می شود می توانید ما را در محیط های مجازی دنبال کنید:

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

14 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام . من میخام جریان یه منبع تغإیه رو اندازه گیری کنم. مثلا . میخام جریان یکی از سیم های پاور کامپیوتر رو اندازه گیری کنم . یا جریان باطری های لیتیومی .چطور باید اینو انجام بدم . وقتی این منبع تغإیه ها تو مدار نیستن؟؟؟ . یا مثلا یه باطری 6ولتی دارم میخام ببینم چقدر میتونم ازش جریان بکشم .

    • با سلام.
      مقاومتای مختلف(از مقاومت زیاد شروع کنید)قرار دهید و ببینید جریان چقدر جریان به شما می دهد. و هر بار مقاومتها را کم کنید ،تا زمانی ولتاژ ثابت بماند و افت ولتاژ رخ ندهد. این کار را تا زمانی که جریان زیاد می شود ، ادامه دهید و مقاومت را همینطور کم کنید.
      تا جایی که با کاهش مقاومت جریان ثابتی داشته باشید و یا افت ولتاژ داشته باشید و منبعش داغ کند، در این لحظه ماکزیمم جریان را بدست آورده اید.
      موفق باشید.

  • انشای خیلی بدی است و متنی بسیار ناخوانا و بد. محاوره‌ای نوشتن آن هم برای یک متن علمی نشان دهنده این است که نویسنده اش با زبان مادری و ارزش کار خودش آگاه نیست. مگر قرار است جوک تعریف کنید که محاوره‌ای می‌نویسید؟! هیچ جای دنیا با زبانشان اینطور رفتار نمی‌کنند. در انگلیسی کلمات اختصاری داریم و در عربی هم لهجه، اما هر دو اصولی است. ولی محاوره‌ای لهجه نیست و صرفاً برای گفتن خوب است، همچنان که در عربی و انگلیسی نیز وجود دارد. ولی فقط با آن حرف می‌زنند، اما آن را نمی‌نویسند! یک امریکایی در محاوره می‌گوید آمه گَره. ولی می‌نویسد: I’m got it. یک مصری می‌گوید «و دِل وَتی» اما می‌نویسد: و دِلوَقتی. ولی ما ایرانی‌ها همان چیزی را که می‌گوییم، همان را هم می‌نویسیم. این کار هم به زبان لطمه می‌زند و هم به یک متن علمی.

    • با سلام و احترام.
      چند نکته :‌
      ۱- اگر جایی از متن ناخوانا می باشد لطفا موردی اشاره بفرمایید تا تصحیح شود.
      ۲- هدف این سایت ساده نوشتن مطالب می باشد. در اینجا سعی می شود مطالب علمی با زبانی ساده آموزش داده شوند. با زبان محاوره این سادگی قطعا آسانتر است و ما با این نوع مطالب دیده ایم که مخاطبان نیز مطالب را زیباتر درک میکنند. هر چه که به مرور زمان سعی کرده ایم متون رسمی تر شوند و حتی از کاربران خود خواسته ایم که ادبیاتی نسبتا رسمی استفاده کنند. ولی برای درک بهتر برخی از مطالب به زبان محاوره منتشر شده اند. ولی هیچ گاه قصد نداشته ایم که رسمی نوشتن از کلیت متن کم کند.
      ۳- با نوشتن مطالب علمی به زبان محاوره و ساده نه قصد داریم به زبان فارسی لطمه بزنیم و نه کسی به زبان مادری خود خیانت کرده است. هدف صرفا ساده سازی بوده است. وگرنه وبسایت های فارسی پر است از مطالب رسمی قابل نفهمیدن !
      ۴- لطفا قوانین سایت را از این لینک مطالعه فرمایید.
      سپاس از لطف شما.

  • سلام چرا با آمپرمتر بدون باتری می توان اندازه گیری کرد؟

    • با سلام خدمت شما.
      منظورتان دقیقا از آمپرمتر بدون باتری چیست؟ یعنی بر روی آمپر متر باتری نباشد و بتواند جریان را اندازه گیری کند ؟
      لطفا سوالتان را کمی دقیق تر بفرمایید.
      با تشکر.

  • سلام باسپاس از زحمات شما.عذرمیخوام اموزش اندازه گیری امپر توسط مولتی مار رو چه زمانی دراختیار ما قرار میدهید چون واقعا مطالب شما درعین سادگی اصل مطلب رو ادامیکند یک دنیا ممنونم

    • سلام. ایشالا هفته دیگه حدود دوشنبه این مطلب آپدیت میشه و میتونید آموزش اندازه گیری جریان توسط مولتی متر رو بخونید. موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید