بررسی کامل انواع سیم ها همراه با معرفی اصطلاحات فنی آن ها
مقدمه
در ادامه مجموعه جلسات آموزش الکترونیک به زبان ساده این بار میخواهیم در مورد سیم ها صحبت کنیم .
سيم ها را به صورت مكانيكي و الكتريكي مي توان استفاده كرد. در اين جلسه ما به طور كامل و ساده با اصطلاحات و نكات فني مربوط به سيم هاي الكتريكي آشنا مي شويم.
سيم ها براي انتقال جريان از يك نقطه به نقطه ديگر استفاده مي شوند. اكثر سيم ها در اطراف هسته فلزي خود يك لايه عايق دارند. يك عايق الكتريكي باعث مي شود كه جريان به اطراف پراكنده نشود و در امتداد هسته فلزي مركزي آن از يك نقطه به نقطه ديگر منتقل شود. روكش سيم ها معمولا از شيشه، كاغذ و يا تفلون ساخته مي شود.
دو نوع سيم از نظر ساختار داريم:
- سيم هاي با هسته جامد (solid core wire)
- سيم هاي رشته اي (standard wire)
سیم هایی با هسته جامد
سيم هاي با هسته جامد فقط از يك تكه سيم تشكيل شده اند.
سیم های استاندارد
سيم هاي استاندارد از تعداد زيادي رشته سيم تشكيل شده است.
سيم هاي استاندارد از انعطاف پذيري بيشتري نسبت به سيم هاي هسته جامد با همان سايز دارند بنابراين سيم هاي استاندارد را در جاهايي به كار مي بريم كه به طور مكرر جابجا مي شوند. مثلا در بازوي يك ربات از سيم هاي استاندارد استفاده مي كنيم. در عوض سيم هاي با هسته جامد را در جاهايي استفاده مي كنيم كه نياز به جابجايي زيادي ندارند مثلا در مدارات روي يك بردبرد به راحتي از يك سيم با هسته جامد پايه ها را به هم وصل مي كنيم.
ضخامت سیم ها
اصطلاح gauge در سيم ها را براي تعريف قطر يك سيم به كار مي برند. اصطلاح گيج(gauge) به معني حداكثر جرياني است كه يك سيم به صورت كاملا مطمعن مي تواند از خود عبور دهد.
دو سيستم اصلي براي gauge داريم:
AWG :
اين استاندارد از سال 1857 در آمريكاي شمالي براي سيم هاي گرد، دوار و غير آهني به كار گرفته شد. هر چه عدد گيج افزايش مي يابد قطر سيم مربوطه كاهش مي يابد.
Standard wire gauge :
اين استاندارد در سيستم BS كه مخفف British Standard است به كار گرفته شد. در اين استاندارد از واحدهاي متريك استفاده مي شود و نسبت به AWG كمتر استفاده مي شود.
مقدار جرياني كه از يك سيم عبور مي كند به جنس آن، شرايط كاري، طول سيم و ضخامت آن بستگي دارد. شكل زير گوياي اين مطلب است.
براي لخت كردن سيم از درجه بندي مناسب روي آن استفاده كنيد.
در صورت استفاده نادرست از سیم لخت کن و یا درجه بندی نامناسب سیم آسیب می بیند.
کانکتورهای متصل کننده سیم
کانکتورها برای اتصال دایمی و یا موقتی بین دو سیم به کار می روند و یا ممکن است برای اتصال یک سیم به خروجی یک تجهیز بکار رود.
اتصال کانکتورها به سیم یا دستگاه:
برای اتصال کانکتورها به سیم ابتدا سیم را لخت می کنیم و سپس درون کانکتور مربوطه قرار می دهیم و سپس با انبردست مناسب آن را فشرده می کنیم.
دقت کنید که در هنگام فشردن کانکتور حتما به صورت صحیح و با انبردست مناسب انجام شود.در صورتی که اتصال صحیح برقرار نشود مقداری هوا در این محفظه جمع می شود که خود باعث جمع شدن رطوبت می شود و رطوبت باعث خوردگی می شود و خوردگی باعث افزایش مقاومت می شود و مقاومت سبب افزایش حرارت می شود و حرارت سبب انفجار می گردد.
دقت کنید که فک های انبردست به درستی بر روی کانکتور قرار بگیرند.
خوب دوستان. این جلسه هم به پایان رسید.برای دریافت آخرین مطالب سایت و همچنین مطالب منحصر به فرد دیگر که در سایت منتشر نمی شوند میتوانید در کانال تلگرام ما عضو شوید و یا در اینستاگرام ما را فالوو کنید:
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دوباره سلام
وقتی رو ادامه مطلب میزنی رو لینک سیم ها و اطلاعات فنی میر ولی اگه روی خود نوشته کلید های الکتریکی کلیک کنی باز میشه
در کامنت قبل پاسخ داده شد.
موفق باشید.
سلام اقای قاسمی مرسی از اطلاعات مفید ساده روان و قابل فهم…
جلسه ششم ک کلید های الکترونیکی هست وقتی روش کلیک میکنی همان جلسه پنجم (سیم ها و اطلاعات فنی میاد)…
با سلام. تصحیح شد. لطفا دوباره تست بفرمایید.